Εναν νέο νόμο που απαγορεύει ρητά τη χρήση «άσεμνης και προσβλητικής γλώσσας» στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, το θέατρο, τις συναυλίες, αλλά και στα ΜΜΕ και τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις υπέγραψε χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο νόμος δημοσιεύθηκε στο επίσημο νομικό site της ρωσικής κυβέρνησης pravo.gov.ru έχει θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
Η νέα νομοθεσία θεσπίζει αυστηρά πρόστιμα από 50 έως 1300 δολάρια για την δημόσια χρήση άσεμνης και προσβλητικής γλώσσας, ενώ ορίζεται ειδική επιτροπή που θα προσδιορίζει ποιές λέξεις και εκφράσεις είναι συμβατές με τις ρωσικές λογοτεχνική γλώσσα. Τα πρόστιμα ποικίλουν ανάλογα εάν επιβάλλονται σε ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, ενώ φτάνουν και τα 5000 δολάρια σε επιχειρήσεις που υποπίπτουν στην παράβαση καθώς και τρίμηνη αναστολή λειτουργίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον νέο νόμο θα υπόκεινται και οι κινηματογραφικές ταινίες, στις οποίες θα απαγορεύεται η πιστοποίηση διανομής στις ρωσικές αίθουσας, εάν διαπιστωθεί χυδαία ή άσεμνη γλώσσα. Επιπλέον, ο νόμος ορίζει πως ακόμα και μια ρωσική ταινία που χρησιμοποιεί άσεμνη γλώσσα, δεν θα θεωρείται εθνική.
Βιβλία, τραγούδια και βίντεο που εμπίπτουν στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας θα υποχρεούνται να φέρουν ειδική επισήμανση προειδοποίησης και θα κυκλοφορούν σε σφραγισμένη συσκευασία. Ωστόσο οι νέοι κανόνες δεν ισχύουν για τα προϊόντα που έχουν εκδοθεί πριν από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος.

http://gr.rbth.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger