Το Reuters κάνει λόγο για επίδειξη ρωσικής δύναμης την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου

Ρωσικά αεροσκάφη εντόπισαν να ίπτανται πάνω από τη νήσο Γκουάμ και τις ακτές της Καλιφόρνια ραντάρ αμερικανικών μαχητικών F-15, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό και όπως μετέδωσε το Reuters.

Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, ο αρχηγός των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό έδειξε κι ένα slide με ένα αμερικανικό μαχητικό F-15 να αναχαιτίζει τη «ρωσική αρκούδα» πάνω από τη νήσο Γκουάμ. Ο όρος «Ρωσική αρκούδα» χρησιμοποιούνταν ευρέως από το ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για τα ρωσικά  Τupolev.

Αναφερόμενο στις προκλητικές κινήσεις της Ρωσίας πάνω από την Καλιφόρνια και τη νήσο Γκουάμ, το Reuters κάνει λόγο για επίδειξη ρωσικής δύναμης, την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, o στρατηγός Χέρμπερτ Καρλάισλ υποστηρίζει ότι στην αυξημένη δραστηριότητα της Μόσχας που καταγράφηκε στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού, συμπεριλαμβάνονται και πτήσεις πάνω από τις ακτές της Καλιφόρνια και το αμερικανικό νησί Γκουάμ.

Ο Αμερικανός στρατηγός τόνισε επίσης ότι, οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών κυρίως πάνω από τα νησιά της Ιαπωνίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ώρες.

«Για το λόγο αυτό, εκτός από την ενίσχυση των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, η Μόσχα έχει στείλει και πολεμικά πλοία στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Εννοείται πως ότι συμβαίνει στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι μία πρόκληση για εμάς καθώς επίσης  πρόκληση για την Ουάσινγκτον είναι και ότι συμβαίνει στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού όπως και στην Ευρώπη», τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός σχολιάζοντας τις κινήσεις της Μόσχας στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

«Με τις κινήσεις αυτές η Μόσχα θέλει να επιδείξει τις ικανότητες της», υποστηρίζει ο Αμερικανός στρατηγός και προσθέτει πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαγρύπνηση και στο πλαίσιο αυτής της ετοιμότητας, διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Αλλά και ο Μάικλ Γκριν, αντιπρόεδρος για την Ασία στο σώμα των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, υποστηρίζει ότι η συχνότητα των περιστατικών αυτών είναι πιο μεγάλη τις τελευταίες ώρες και παραπέμπει σε ψυχροπολεμικές πρακτικές.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση της Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Πεκίνο πάνω από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, εκεί που βρίσκονται τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου για την οποία ερίζουν  Πεκίνο και Τόκιο.

Για να δικαιολογήσει την «παρουσία της» στην περιοχή, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό, θέλει να διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας.

www.protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger