Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 

Μια τελείως διαφορετική εικόνα για τον τουρκικό στρατό όπως θέλουν να μας την παρουσιάζουν οι διάφοροι «εδικοί» που… ρέπουν στην «τουρκολαγνεία», για μια ανερχομένη υπερδύναμη με ένα ισχυρότατο και άτρωτο στρατό που θα πρέπει να μην τον προκαλούμε, μας δίνει η ίδια η τουρκική εφημερίδα, Vatan,σε ένα πολύ αποκαλυπτικό της δημοσίευμα για τον τουρκικό στρατό που παρουσιάζει εικόνα τρομερής κατάθλιψης με μόνιμο φαινόμενο τις αθρόες και αυξανόμενες λιποταξίες. 

Σύμφωνα με το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, σε μια πρόσφατη έκθεση της τουρκικής λεγόμενης, «Πρωτοβουλίας Δικαιωμάτων του Στρατιώτη», ένας στους δώδεκα Τούρκους στρατιώτες είναι σε κατάσταση βαριάς κατάθλιψης και σκέπτεται σοβαρά να αυτοκτονήσει. Όπως αποκαλύπτει η Vatan, το φαινόμενο των αυτοκτονιών στον τουρκικό στρατό έχει πάρει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις και κάθε πέντε μέρες αναφέρεται και μια περίπτωση αυτοκτονίας, ή… απόπειρα αυτοκτονίας, που δείχνει ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Την περίοδο 2012-2013, επίσημα αναφέρθηκαν 653 περιπτώσεις αυτοκτονίας στις τάξεις του τουρκικού στρατού ενώ τον περασμένη περίοδο σημειώθηκε 51% αύξηση του φαινομένου. Οι περιοχές των στρατοπέδων που αναφέρονται τα περισσότερα κρούσματα αυτοκτονιών, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, είναι η πρωτεύουσα Άγκυρα, που είναι και έδρα του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη, έδρα της Πρώτης Τορευτικής Στρατιάς, η Σμύρνη, έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου, η Κύπρος, όπου βρίσκονται τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, το Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, το Χακαρί, στις περιοχές των Κούρδων, το Καράς, κοντά στα τουρκοαρμενικά σύνορα, το Χατάι που συνορεύει με την Συρία και το Κιρίκκαλέ. 

Πέραν όμως των αυτοκτονιών έχουν γίνει και άλλες καταγγελίες στην «Πρωτοβουλία Δικαιωμάτων του Στρατιώτη» για την γενικότερη κατάσταση των Τούρκων στρατιωτικών, που κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή παρουσιάζεται. 

Όπως αναφέρει η έκθεση της Πρωτοβουλίας, οι καταγγελίες που έχουν γίνει από ένστολους αναφέρονται σε περιπτώσεις κακοποίησης τους από ανώτερους σε ποσοστό 42%, σε ξυλοδαρμούς σε ποσοστό 30%, σε δυσανάλογα με το παράπτωμα ποινές φυλακίσεως σε ποσοστό 28%, σε περιπτώσεις άρνησης ιατρικής περίθαλψης αρρώστων στρατιωτικών σε ποσοστό 14%, ακόμα σε περιπτώσεις απειλών για την σωματική τους ακεραιότητα από ανωτέρους σε ποσοστό 14%, σε άγρια καψώνια 7% και σε υποχρεωτικές αγρύπνιες σε ποσοστό 7%. Τελευταία επεισόδια, όπως αναφέρει η έκθεση, σημειώθηκαν στα στρατόπεδα της Αδριανούπολης και Κεσάνης, (κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα ), Τσανάκκαλέ, (στον Ελλήσποντο), Καλλίπολης, όπου αναφέρθηκαν 4 θάνατοι στρατιωτικών από άγριους ξυλοδαρμούς. 

Όλα αυτά σκιαγραφούν μια πραγματικά «ειδυλλιακή» εικόνα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια μας τις έχουν παρουσιάσει σαν άτρωτες και σαν ικανές να μας προκαλέσουν ισχυρότατα πλήγματα με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργηθεί στην Ελλάδα από κατευθυνόμενα στρατηγικά κέντρα, αλλά και ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα στρατιωτικά, με ανταποκριτές από Τουρκία που δουλεύουν παράλληλα για τουρκικά ΜΜΕ, μια τελείως λανθασμένη εικόνα για την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας βασιζόμενη μόνο στα εξοπλιστικά της προγράμματα. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική καθώς το ηθικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι στο κατώτατο σημείο εδώ και καιρό και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει μια αναστροφή. Πέραν τούτων αναμένονται σύντομα ραγδαίες εξελίξεις που σίγουρα θα επηρεάσουν την ίδια την συνοχή της Τουρκίας και αναπόφευκτα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος 


http://koukfamily.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger