Γιατί όχι; Με τόσο σιωπηλή  - συνεργαζόμενη με τις κυβερνητικές χούντες, ηγεσία της  ιεραρχίας της Εκκλησίας, με τόσους οπισθογεμείς ιεράρχες και ιερείς (εκβιάσιμους ανά πάσα στιγμή αν αντιδράσουν), φυσικά και θα μπουν βιντεοκάμερες και μέσα στους ναούς.

Το ερώτημα είναι: ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;;;;

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ;;; 

Πόπη Σουφλή


Απίστευτο – Επεξεργάζονται σχέδιο τοποθέτησης καμερών μέσα στους Ιερούς Ναούς!!!
Όλα τα είχε αυτή η κυβέρνηση, ο φερετζές της έλειπε… Και ενώ αρκετά μεγάλα άλυτα προβλήματα… τρέχουν, ειδικά κλιμάκια επεξεργάζονται καινούρια νομοσχέδια, τα οποία αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα οποία πρέπει στο σύντομο μέλλον να εφαρμοστούν αφού αποτελούν απαιτήσεις της Τρόικα. 

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται επεξεργασία ενός νόμου που θα αφορά τη χρήση καμερών ασφαλείας στους Ιερούς Ναούς, ακόμα και τις ώρες της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας και των υπολοίπων μυστηρίων!!!

Ναι, επεξεργάζονται ακόμα και αυτό στην κυβέρνηση, προς το παρών σε φιλολογικό επίπεδο…

Αφορμή γι’ αυτή τη συζήτηση στάθηκε το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται αμέτρητες καταγγελίες για κλοπές και βανδαλισμούς σε Ιερούς Ναούς της χώρας. Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά… 

Ενώ η επίσημη εκκλησία δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο χρήσης καμερών πέριξ των Ναών έτσι ώστε να παρακολουθούνται οι ύποπτες κινήσεις, το κλιμάκιο της κυβέρνησης που επεξεργάζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση προτείνει και την τοποθέτηση τους εντός των Ναών.

Και προχωρά ένα βήμα περαιτέρω προτείνοντας τη χρήση τους και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας!!!! Χωρίς προς το παρών να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες γι” αυτό του το σκεπτικό… Τι να σχολιάσει κανείς… 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον νόμο στις Εκκλησίες και τα νεκροταφεία, η λειτουργία καμερών είναι επιτρεπτή μόνο κατά τις ώρες που οι χώροι παραμένουν κλειστοί. 

Μέχρι στιγμής γίνονται μόνο συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και οι εκκλησιαστικές αντιδράσεις είναι χαλαρές. Ωστόσο περιμένουν στη γνωία και στην περίπτωση που προχωρήσει ένα έτοιο νομοσχέδιο θα υπάρξει ξεσηκωμός.

Τι αναφέρει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Φρένο» στην ανεξέλεγκτη χρήση και λειτουργία καμερών σε πολυκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, χώρους εργασίας, στάθμευσης, τράπεζες, νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, ξενοδοχεία, μουσεία, ακόμα και νεκροταφεία, θέτει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με ειδική οδηγία, με δεδομένες τις τεχνολογικές εξελίξεις, την εκτεταμένη χρήση συστημάτων εικόνας – ήχου και τη σωρεία καταγγελιών που δέχεται η ΑΠΠΔ τα τελευταία χρόνια από πολίτες, προβλέπονται γενικοί κανόνες και προϋποθέσεις για τη χρήση καμερών σε χώρους που δεν είναι δημόσιοι, αλλά προσβάσιμοι στο κοινό.

Η Αρχή επισημαίνει την ψυχολογική πίεση που ασκείται στον παρακολουθούμενο, την επίδραση στη συμπεριφορά του, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αξιολογούνται κάθε φορά οι κίνδυνοι που επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν με τις κάμερες σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο σκοπός και με ηπιότερα μέσα (π.χ. συναγερμό, προσωπικό φύλαξης, καλύτερος φωτισμός κ.λπ.).

 Με γνώμονα τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καμερών για παραβάσεις ήσσονος σημασίας. 

Οταν επιτηρούνται για λόγους ασφαλείας κτίρια περιμετρικά, απαγορεύεται η λήψη εικόνας από παράπλευρες οδούς, πεζοδρόμια. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί για κρατικά κτίρια, μεγάλα ξενοδοχεία ή χώρους όπου προηγήθηκαν επικίνδυνες επιθέσεις.

Με απόλυτο τρόπο απαγορεύεται η λήψη εικόνων από εισόδους ή εσωτερικό γειτονικών κατοικιών, κτιρίων ή άλλων χώρων, όπως και από χώρους – προθάλαμους τουαλετών, αποδυτηρίων, λουτρών, όπου και αν βρίσκονται. Κάμερες στρέψης – εστίασης επιτρέπονται περιορισμένα π.χ. για νυχτερινή ασφάλεια μεγάλων χώρων, ενώ απαγορεύεται επεξεργασία ήχου πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.

Στους χώρους εργασίας απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται κάμερες για επιτήρηση των εργαζομένων ή έλεγχο της αποδοτικότητας, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για προστασία της υγείας, ασφάλειας ή κρίσιμων χώρων. Σε τυπικούς χώρους γραφείων επιτηρούνται μόνο είσοδοι – έξοδοι και όχι αίθουσες γραφείων, διάδρομοι, με εξαίρεση χώρους ταμείων, εξοπλισμού κ.λπ.

Οι κάμερες επιτρέπονται σε όλους τους χώρους τραπεζών (πλην τουαλετών), σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους όταν είναι ανοικτοί για προστασία εκθεμάτων μεγάλης αξίας. Στα ξενοδοχεία επιτηρούνται η κεντρική είσοδος, χώροι υποδοχής, είσοδοι – έξοδοι ανελκυστήρα, κλιμακοστασίου, ταμεία, αλλά ποτέ οι χώροι εστίασης, οι διάδρομοι, οι είσοδοι δωματίων, χώροι αναψυχής.

Απαγορεύονται κάμερες σε σχολεία, φροντιστήρια, οικοτροφεία τις ώρες λειτουργίας τους, γιατί μπορεί να περιοριστεί η αίσθηση ελευθερίας των παιδιών αν πιστέψουν ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται. 

Επιτρέπεται όταν είναι κλειστά ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις πολύ μεγάλων σχολικών εγκαταστάσεων κατά τη λειτουργία τους σε απομακρυσμένα σημεία. Κάμερες επιτρέπονται σε δημόσια (κλειστά – ανοιχτά) γκαράζ, αλλά όχι σε εκκλησίες, νεκροταφεία όσο είναι ανοικτά στο κοινό. 

Στις πολυκατοικίες κάμερες επιτρέπονται με απόφαση της γενικής συνέλευσης, με δυνατότητα αλλαγής του Κανονισμού από τα 2/3 των ενοίκων. 

Δεν ελέγχονται είσοδοι διαμερισμάτων, αλλά η είσοδος της πολυκατοικίας, κοινόχρηστοι χώροι, στάθμευσης με μονάδα ελέγχου εγκατεστημένη όχι σε διαμέρισμα αλλά σε κοινόχρηστο χώρο.

Το νομοσχέδιο του 2011 για τις κάμερες σε δημόσιους χώρους

Έως τώρα, η ελληνική νομοθεσία επέτρεπε μεν την χρήση κάμερας, για την παρακολούθηση και ρύθμιση της κυκλοφορίας και απαγόρευε την διατήρηση αρχείου βίντεο από δημόσιο χώρο.

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, η βιντεοσκόπηση δεν επιτρέπεται απλώς, αλλά καθίσταται και υποχρεωτική, καθώς από το ευρωπαϊκό και πλέον και από το ελληνικό Δίκαιο προβλέπεται η διατήρηση για 12 μήνες του υλικού από τις κάμερες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πειστήριο για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών εγκλημάτων.

Ακόμη με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η διατήρηση αρχείου από τους παρόχους μέσων επικοινωνιών (κινητά και σταθερά τηλέφωνα) τόσο των δεδομένων (ώρα, τόπος, διάρκεια, στοιχεία καλούντος και καλούμενου) όσο και αυτού του ίδιου του περιεχομένου, για την διαφύλαξη της εθνικής άμυνας,τη δημόσια ασφάλεια και για την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων.

Μέχρι τώρα, αν και τα δεδομένα των κλήσεων διατηρούνταν (όχι το περιεχόμενο) απαγορευόταν η χρήση τους για κάθε άλλο σκοπό, εκτός από την διεκπεραίωση των λογαριασμών και μόνον αυτό και μετά καταστρέφονταν.

Επιτήρηση των συγκεντρώσεων.

Μέχρι τώρα η ελληνική νομοθεσία, απαγόρευε την βιντεοσκόπηση συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους, καθώς με βάση το Σύνταγμα, περιοριζόταν το ατομικό δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και περιόριζε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Με τον νέο νόμο ωστόσο, αυτό το πλαίσιο προστασίας αίρεται και πλέον θα καταγράφονται οι συναθροίσεις σε δημόσιο χώρο, καθώς κρίθηκε (και με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) ότι προστατεύονται άλλα έννομα αγαθά, όπως η ζωή, η ιδιοκτησία, το φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα διευκολύνεται το έργο της εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων του κράτους. 



http://anti-neotaxites.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger