Ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα τον διάδοχο του Ρ.Τ.Ερντογάν στην πρωθυπουργία του τουρκικού κράτους.

Μια εξέλιξη η οποία μόνο ως αρνητική μπορεί να αντιμετωπιστεί για την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου ατόμου: Ο θεωρητικός των "μηδενικών προβλημάτων" με τις γειτονικές χώρες τελικά απέδειξε ότι εννοούσε ότι οι γειτονικές χώρες ή θα δορυφοροποιηθούν ή θα υποκύψουν σε μία "φινλανδοποίηση a la τούρκα", όπως τείνει να συμβεί με την Ελλάδα.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν παρουσίασε την επιλογή του στο κόμμα του το ΑΚΡ, το οποίο αποδέχτηκε και πλέον θα δούμε τον άνθρωπο που "κωδικοποίησε" την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας σε τουλάχιστον 16 νησιά του Αιγαίου!

Ο νυν πρόεδρος της Dημοκρατίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ, "κάηκε" για πολλούς και διάφορους λόφους (δεν τον θέλουν και οι βοελυτές του κυβερνώντος ΑΚΡ) και ο Μπουλέντ Αρίντς, είναι ακόμα ... χειρότερος ισλαμιστής και από τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν και δεν κρατά ούτε τα προσχήματα όταν μιλά για την Ελλάδα....

Να θυμηθούμε τη τοποθέτηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και επόμενου πρωθυπουργού της Τουρκίας - εκτός απροόπτου - μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση με αφορμή ερώτηση του Λουτφού Τουρκάν, βουλευτή του Kόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τα οποία αμφισβητούσε τις διεθνείς συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Ας δούμε τι απαντά ο Α.Νταβούτογλου για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και το καθεστώς συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου όπως οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος και η Ψέριμος.

Ο Α.Νταβούτογλου είχε επισημάνει μεταξύ άλλων, ότι: «Τα βασικά έγγραφα αναφορικά με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και το καθεστώς αφοπλισμού τους είναι η συνθήκη της Λoζάνης του 1923 και η συμφωνία ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Οι συμφωνίες αυτές περιέχουν διάφορες λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών αυτών.

Υπό την έννοια αυτή, πρόκειται για ένα νομικό θέμα που έχει σχέση με την ερμηνεία των σχετικών άρθρων στις δύο συμφωνίες.

Πέραν αυτού, το γεγονός ότι τα σύνορα στη θάλασσα του Αιγαίου δεν καθορίστηκαν με την Ελλάδα με μία ισχύουσα συμφωνία μέχρι σήμερα, αποτελεί μια άλλη διάσταση του προβλήματος».

Η απάντηση αυτή δόθηκε στην ερώτηση του Λουτφού Τουρκάν με την οποία -χρησιμοποιώντας εμπρηστικά επιχειρήματα- υποστήριζε ότι «παρόλο που ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι συμπολεμιστές του έριξαν τους Ελληνες στρατιώτες, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, στη θάλασσα, μετά από 90 χρόνια Ελληνες στρατιώτες άρχισαν πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο».

Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα απέστειλε στρατιώτες και ύψωσε τη σημαία της σε νησιά του Αιγαίου όπως οι Οινούσσες, η Φίμενα, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, το Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος».

Ειδικότερα, για τις Οινούσσες είπε ότι «κυματίζει η ελληνική σημαία και ηχούν από τις εκκλησίες οι καμπάνες, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος».

Και έθεσε στον Αχμέτ Νταβούτογλου τις εξής ερωτήσεις:

-Στα αναφερόμενα νησιά του Αιγαίου είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα απέστειλε στρατιώτες και ανέβασε σημαία, εάν είναι αλήθεια γιατί επετράπη αυτό;
-Πότε στα αναφερόμενα νησιά θα κατεβεί η ελληνική και πότε θα κυματίσει η τουρκική;
-Με ποια βάση καθορίστηκε το καθεστώς των νησιών αυτών;
-Είναι νόμιμη η κατάληψη της Ελλάδος στα νησιά αυτά;
-Παραμείναμε σιωπηλοί στην κατάληψη των νησιών αυτών για να εξασφαλίσουμε διαπραγματεύσεις από την ΕΕ;
-Αυτό δεν έχει την έννοια ότι δώσαμε πεσκέσι τα πάτρια εδάφη;
-Η κυβέρνησή μας, η οποία προσπαθεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα της Συρίας, σκέφτεται κανένα σχέδιο αναφορικά με το θέμα την κατάληψης των νησιών;

Αυτά για να ξέρουμε τι μας έρχεται... Το μόνο καλό είναι ότι ο Α.Νταβούτογλου είναι ... φίλος με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Ε.Βενιζέλο! Καλή τύχη Ελλάδα...


defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger