Το Μάρτιο τουλάχιστον οι επτά στις δέκα συγκεντρώσεις πολιτών διαλύονταν από τις αρχές, που συνέλαβαν πάνω από 1.000 διαδηλωτές, ενώ σε εκατοντάδες εξ αυτών επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα

Προειδοποίηση προς τις ρωσικές αρχές απηύθηνε η Διεθνής Αμνηστία σχετικά με τον κίνδυνο ουσιαστικής κατάργησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, δηλαδή το δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν, καθώς το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η αδιαλλαξία των αρχών έχουν θέσει αυστηρά όρια για την άσκησή του.

Ειδικότερα, στην έκθεση που δημοσιοποίησε η Διεθνής Αμνηστία, αναλύονται οι νομοθετικές και πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία από τη στιγμή που ξεκίνησε η τρίτη θητεία του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2012.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, Ντένις Κριβότσεεφ, δήλωσε σχετικά:
«Η αδιαλλαξία που επέδειξαν οι αρχές απέναντι στο κύμα διαδηλώσεων που έγιναν στη Μόσχα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2014, έδειξε πόσο δύσκολο και επικίνδυνο έχει καταστεί το να οργανώνει κανείς διαδηλώσεις και να συμμετέχει σε αυτές. Το δικαίωμα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι περιορίζεται εδώ και πολύ καιρό στη Ρωσία, όμως σήμερα εγείρεται ο κίνδυνος να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά».


Επίσης, στην έκθεση καταγγέλλεται η αυθαίρετη απαγόρευση διαδηλώσεων, η βίαιη διάλυση τους και οι αυθαίρετες συλλήψεις διαδηλωτών, αλλά και η ατιμωρησία των στελεχών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, σε περιπτώσεις χρήσης δυσανάλογης βίας σε βάρος διαδηλωτών. Σύμφωνα με την έκθεση, μέρος του προβλήματος αποτελεί και η ίδια η δικαιοσύνη στη Ρωσία, καθώς τα δικαστήρια, δεν μπορούν να διαφυλάξουν αποτελεσματικά το δικαίωμα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.

Το Μάρτιο τουλάχιστον οι επτά στις δέκα συγκεντρώσεις πολιτών διαλύονταν από τις αρχές της Μόσχας, που συνέλαβαν πάνω από 1.000 διαδηλωτές στη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ σε εκατοντάδες εξ αυτών επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα.



www.lawnet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger