Εντείνουν οι ΗΠΑ τη συγκέντρωση στρατιωτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις αεροπορικές δυνάμεις και μάλιστα αυτές της διοίκησης παγκόσμιας κρούσης AFGSC (Air Force Global Strike Command) - η οποία υπάγεται στην στρατηγική Διοίκηση STRATCOM- και που περιλαμβάνει όλα τα στρατηγικά βομβαρδιστικά πυρηνικής κρούσης της αμερικανικής Αεροπορίας.

Λίγες ώρες ύστερα από την δήμευση του Αμερικανού προέδρου επί ευρωπαϊκού εδάφους ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν και άλλο την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέπτυξε αιφνιδιαστικά στην Βρετανία τρία αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H Stratofotress τα οποία προσγειώθηκαν σήμερα στην αεροπορική βάση στο Fairford.

Είχε προηγηθεί μεταφορά των πυρηνικών όπλων τους τα οποία αποθηκεύτηκαν στην ίδια βάση. Τα αεροσκάφη προέρχονται τα δύο από την αεροπορική βάση του Barksdale στην πολιτεία της Λουσιάνα και το ένα από την ΑΒ του Minot που εδρεύει στη Βόρεια Ντακότα.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Αεροπορία τα πληρώματα των B-52H πρόκειται να εκπαιδευτούν και να ολοκληρωθούν με την αμερικανική Αεροπορία Ευρώπης (USAFE) αλλά και τις συμμαχικές Αεροπορίες.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, η οποία προσδιορίζεται στις 2 εβδομάδες, τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές πτήσεις στην περιοχή της διοίκησης της USAFE παρέχοντας ευκαιρίες στα πληρώματα να βελτιώσουν τις ικανότητές τους σε σημεία «κλειδιά» της επιχειρησιακής αποστολής τους και να αποκτήσουν γνώση για τις συμμαχικές αεροπορικές βάσεις και επιχειρήσεις στην περιοχή». Την Τρίτη από τη Βαρσοβία ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι ύψους 1 δισ.$ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του κόστους μεταστάθμευσης επιπρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Μάρτιο οι ΗΠΑ είχαν στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 στην Λιθουανία και την Πολωνία αντίστοιχα αλλά προέρχονταν από την USAFE και πιο συγκεκριμένα από τις βάσεις τους σε Βρετανία και Ιταλία. Η αποστολή των στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52H απευθείας από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί μια ποιοτική αναβίβαση ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων.

Δικαιολογώντας την αποστολή των στρατηγικών βομβαρδιστικών στην Ευρώπη το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε: «Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας πραγματοποιεί συχνά εκπαιδευτικές αποστολές προς υποστήριξη άλλων διοικήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ διατηρούν την ευέλικτη και αξιόπιστη ικανότητα να απαντούν σε σειρά εν δυνάμει απειλών.

Οι αποστολές στρατηγικών βομβαρδιστικών ενισχύουν αυτή την ικανότητα παρέχοντας στον πρόεδρο εναλλακτικές επιλογές για να προστατέψει το έθνος, τους συμμάχους του και τους εταίρους του».

Όπως έγινε γνωστό τα B-52H πρόκειται να πάρουν μέρος στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου για τη συνεισφορά της 8ης Αεροπορικής Δύναμης (γνωστή και ως «η μεγάλη ογδόη») στην νίκη κατά της Γερμανίας στον Β΄ΠΠ στο πλαίσο των εορτασμών της 70ης επετείου από την απόβαση στην Νορμανδία.

Η αμερικανική Αεροπορία διαθέτει σήμερα περί τα 76 B-52H τα οποία σκοπεύει να κρατήσει σε υπηρεσία μέχρι το 2045 σχεδόν δηλαδή 80 και πλέον χρόνια από την πρώτη πτήση της συγκεκριμένης έκδοσης του αεροσκάφους στις 10 Ιουλίου του 1960.

Όπως πάντως διευκρινίστηκε τα αμερικανικά βομβαρδιστικά δεν πρόκειται να φέρουν πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια τους ανάπτυξής τους στη Βρετανία. 

Βέβαια τα B-52 είναι τακτικοί επισκέπτες στην ΑΒ του Fairford αλλά μόνο για τις ανάγκες του εκεί αεροπορικού show RIAT όπως φαίνεται και στο βίντεο. Τελευταία φορά που B-52H είχαν μετασταθμεύσει στο Fairford ήταν το 2003 κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ.



http://hellaspress-angel.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger