Του Θωμά Σίδερη

Μπορεί τα προγράμματα διά βίου μάθησης να προσφέρουν υποτυπώδη κατάρτιση σε ενήλικες που ζητούν να επιμορφωθούν, την ίδια στιγμή όμως εκατοντάδες εκπαιδευτές και συντονιστές των προγραμμάτων σε όλη την... 
Ελλάδα βρίσκονται παγιδευμένοι στην ελληνική γραφειοκρατία, περιμένοντας να πληρωθούν εδώ και πολλούς μήνες.
Τα προγράμματα διά βίου μάθησης υλοποιούνται από έναν φορέα που ονομάζεται Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο διαχειρίζεται τους πόρους του προγράμματος, είναι υπεύθυνο για τις προσλήψεις των εκπαιδευτών και των συντονιστών και χρησιμοποιεί τις υποδομές των δήμων της χώρας χωρίς κανένα κόστος για να υλοποιεί τα ταχύρρυθμα σεμινάρια. Τυπικά, εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, απορίας όμως άξιο είναι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει σε βάθος τα πεπραγμένα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Οι περισσότεροι εκπαιδευτές των προγραμμάτων διά βίου μάθησης έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή σχεδόν δέκα μήνες. Την ίδια στιγμή όμως υποχρεώνονται να καταβάλουν κάθε μήνα 250 ευρώ ως ασφαλιστικές εισφορές, εκτός των φόρων που επιβαρύνονται. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι πτυχιούχοι καθηγητές, που αναζητούν μία θέση εκπαιδευτή ή συντονιστή και μία συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα. Μόνο που για να ξεκινήσει η συνεργασία με αυτό θεωρούνται ως προαπαιτούμενα η έναρξη επαγγέλματος στον ΟΑΕΕ, το άνοιγμα επαγγελματικού κωδικού στην Εφορία και φυσικά η καταβολή των απαραίτητων ασφαλιστικών εισφορών και των νόμιμων φόρων.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αφού οι απλήρωτοι εκπαιδευτές των προγραμμάτων διά βίου μάθησης υποχρεώνονται σε πρόσθετα έξοδα λογιστικών αμοιβών επειδή τηρούν βιβλία ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπροσθέτως, υποχρεώνονται να εκδίδουν κάθε μήνα θεωρημένες αποδείξεις εσόδων και να φορολογούνται για αμοιβές που δεν τους έχουν καταβληθεί, ενώ το ίδιο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δε γνωρίζει εάν και πότε θα τους καταβληθούν.



http://fimotro.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger