Στον μεγάλο αριθμό των παράτυπων μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα και στο τεράστιο βάρος για το σύστημα υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, κατά την υπουργική διάσκεψη σχετικά με την «Υγεία στη Μεσόγειο», που έγινε στη Ρώμη.

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ και την προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου, μη μέλη της ΕΕ, με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building) των χωρών καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών για την πρόληψη και τον έλεγχο απειλών από μεταδοτικά νοσήματα και την ενίσχυση των υποδομών δημόσιας υγείας.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, οι παράτυποι μετανάστες στην Ελλάδα αναμένεται έως το τέλος τους έτους να ξεπεράσουν τα 31.000 άτομα, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών υγείας τους αλλά και το βάρος για το σύστημα υγείας, σε επίπεδο υποδομών και πόρων, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης και οικονομικών περιορισμών.

Στη συζήτηση για τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, οι υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της εφαρμογής του, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως τις προβλέψεις σε σχέση με την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση επιδημιών, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντίδραση και προστασία από την επιδημία του ιού Έμπολα. Στο θέμα της αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής τονίστηκε η σημασία της συνετής χρήσης των αντιβιοτικών και η παρακολούθηση της συνταγογράφησης για την ασφάλεια των ασθενών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης κατευθυντήριων οδηγιών για τους επαγγελματίες υγείας και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Άλλο θέμα συζήτησης της Διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Επίτροπος Υγείας, Τόνιο Μποργκ, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ και χωρών από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο- μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Αλβανία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Ιορδανία, καθώς και αντιπρόσωπος από την Παλαιστινιακή Αρχή- ήταν τα χρόνια νοσήματα και η αλλαγή συμπεριφορών τρόπου ζωής που επιβαρύνουν την υγεία, με έμφαση στη προώθηση της υγιεινής διατροφής όπως η μεσογειακή δίαιτα.

Οι υπουργοί εστίασαν στην αλλαγή του τρόπου ζωής με έμφαση στο κάπνισμα, στη μη υγιεινή διατροφή, στην κατανάλωση οινοπνεύματος και στην καθιστική ζωή και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» των χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Ο κ. Βορίδης κάλεσε τους υπουργούς Υγείας των μεσογειακών χωρών σε συστράτευση για την ανάδειξη των θρεπτικών αξιών της μεσογειακής δίαιτας και την επανένταξή τους στο καθημερινό διαιτολόγιο για καλύτερη υγεία και μακροζωία.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger