Εντυπωσιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σημειώνει η Ρωσία, με την Παγκόσμια Τράπεζα να την κατατάσσει στην 62η θέση της φετινής λίστας αξιολόγησης για την νέα επιχειρηματικότητα «Doing Business». Η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προσμετρά όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν την ανάπτυξη του επιχειρείν σε 189 χώρες σε όλον τον κόσμο. Στη χρυσή πεντάδα των «επιχειρηματικών παραδείσων» παραμένει πρώτη η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, τη Δανία και τη Νότιο Κορέα.

Η Ρωσία κυριολεκτικά «σκαρφάλωσε» 30 θέσεις, καθώς στην έκθεση του «Doing Business» για το 2013 βρισκόταν στην 92η θέση. Οπως αναφέρει η έκθεση, η έναρξη μιας νέας επιχείρησης στη Ρωσία, είναι πιο εύκολη από ότι πριν ένα χρόνο, λόγω δύο σημαντικών μεταρρυθμίσεων: Τη βελτίωση της διαδικασίας για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και την σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας.

Οι 189 χώρες αξιολογούνται βάση των επιχειρηματικών κανονισμών που τις διέπουν, σε σύγκριση με τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές. Μεγάλη σημασία στη γενική βαθμολογία έχουν οι νομικοί θεσμοί προστασίας των επιχειρήσεων. Φέτος προστέθηκαν νέοι δείκτες αξιολόγησης, όπως η ευκολία καταγραφής της ακίνητης περιουσίας και της έναρξης μιας νέας επιχείρησης, καθώς και η προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και η ασφαλής και γρήγορη διαδικασία πτώχευσης.

Τα τρία με τέσσερα τελευταία χρόνια η Ρωσία εργάζεται συστηματικά για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μεταρρυθμίζοντας τη νομοθεσία, απλουστεύοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες κλπ. Αυτό άλλωστε επέτρεψε στη χώρα να ανέβει το 2012 στην αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας από την 120η στην 112η θέση. Οπως δήλωσε τότε ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία φιλοδοξεί να μπει έως το 2020 στις 20 χώρες με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες στην επιχειρηματικότητα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger