Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος θα μπορούσαν να μετοικίσουν σε άλλους πλανήτες

Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος θα μπορούσαν να μετοικίσουν σε άλλους πλανήτες

«Εξωγήινα» ρομποτάκια εν όψει!

Μπορεί να μοιάζουν με κοινά μπαλάκια του πινγκ πονγκ, σύμφωνα όμως με αμερικανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Μπόλντερ, τα μικροσκοπικά ρομποτάκια που δημιούργησαν θα μπορούσαν να αποτελούν το μέλλον της ρομποτικής.

Η δύναμη της ομάδας

Το μυστικό, κατά τους ειδικούς, κρύβεται στην ικανότητα των σφαιρικών ρομπότ να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να δρουν ομαδικά, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να πραγματοποιούν περίπλοκες και μεγάλες (για το μέγεθός τους) αποστολές. Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ήταν απόλυτα ικανά να κατακτήσουν ακόμη και… άλλους πλανήτες!

Οι ικανότητες των μικροσκοπικών ρομπότ μπορούν με τη βοήθεια αισθητήρων ή άλλων εργαλείων να προσαρμοστούν στα καθήκοντα που καλούνται να εκτελέσουν.

Σκεπτόμενες «σταγόνες»

Τα πρώτα ρομποτάκια-«σταγόνες», όπως τα αποκαλούν οι επιστήμονες, επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους. Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους οι ερευνητές ανέπτυξαν εκατοντάδες ερεθίσματα προκειμένου να δοκιμάσουν την ικανότητα «συνεργασίας» τους.

«Όταν οι “σταγονίτσες” ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργούν ένα “σκεπτόμενο υγρό”» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Νίκολαους Κορέλ, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει όριο ως προς τις δυνατότητές τους. «Κάθε ζωντανός οργανισμός είναι φτιαγμένος από συστάδες συνεργαζόμενων μεταξύ τους κυττάρων. Ίσως μια μέρα τα σμήνη των ρομπότ μας καταφέρουν να κατακτήσουν το Διάστημα».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger