Το 2001, η τουρκική κυβέρνηση και ο στρατός δήλωσαν ότι «σύντομα» θα ίδρυαν μια εθνική Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TSA). Σήμερα, 13 χρόνια αργότερα, το σχέδιο νόμου για την TSA κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Όλα αυτά τα χρόνια, τούρκοι αξιωματούχοι και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας ανεβάζουν σταθερά τον πήχη των διαστημικών φιλοδοξιών. Έχουν δηλώσει ότι το Διάστημα θα είναι η τέταρτη στρατιωτική δύναμη και ότι θα ιδρυθεί και αρχηγείο, όπως εκείνα των υπόλοιπων τριών δυνάμεων. Προανάγγελλαν ότι ως το 2023, την 100ή επέτειο από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, θα είχαν στείλει το πρώτο τουρκικό διαστημόπλοιο στο Διάστημα.

Λιγότερο από εννέα χρόνια πριν εκτοξευτεί το πρώτο τουρκικό διαστημόπλοιο, το νομοσχέδιο πρόκειται να υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση και στη συνέχεια θα σταλεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψηφοφορία.

«Η υπηρεσία θα συντονίζει όλα τα διαστημικά προγράμματα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Λούτφι Ελβάν. Πρόσθεσε ότι τον Νοέμβριο, η Τουρκία θα εγκαινιάσει το πρώτο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων (UFS) το οποίο θα λειτουργεί η τουρκική πολεμική αεροπορία. Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση της χώρας από παρόμοιες εγκαταστάσεις του εξωτερικού καθώς η Τουρκία έχει διάφορα προγράμματα δορυφόρων προσανατολισμένα κυρίως προς αποστολές συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης, εκτός από την σειρά Türksat που περιλαμβάνει δορυφόρους για τηλεπικοινωνίες.

Οι ειδικοί όμως έχουν αμφιβολίες για το UFS και προειδοποιούν ότι η εσωτερική αγορά δορυφόρων της Τουρκίας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να υποστηρίξει το UFS. «Σχεδιάζονται πολλοί δορυφόροι για την παρακολούθηση της Γης, για τηλεπικοινωνίες, για έγκαιρη προειδοποίηση και γεω-εντοπισμό θέσης αλλά οι περισσότεροι απέχουν τουλάχιστον μια δεκαετία ενώ το κέντρο θα είναι έτοιμο σύντομα», λέει ένας από αυτούς στην εφημερίδα «Χουριέτ».

Η Τουρκία βασίζεται σε παραγγελίες δορυφόρων από ξένους πελάτες αλλά η εξασφάλιση συμβολαίων στο εξωτερικό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά. Η Τουρκική Αεροναυπηγική Βιομηχανία Tüsaş (TAI), που θα αναπτύξει τον τουρκικό δορυφόρο, είναι καινούργια στον τομέα αυτό και ίσως δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την παραγωγή με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση όμως, η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει σε τροχιά συνολικά 16 δορυφόρους ως το 2020 με συμβόλαια που φθάνουν σχεδόν τα 2 δισ. δολάρια.

Υπάρχει και μια ακόμη ανησυχία, και είναι πολιτική. Ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας φοβούνται ότι η Άγκυρα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το UFS για να εκτοξεύει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που επιθυμεί να κατασκευάσει σε μεσο- ως μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το 2011 η Τουρκία είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να αναπτύξει έναν πύραυλο με ανώτατο βεληνεκές τα 2.500 χλμ, χωρίς να αποκαλύψει αν θα είναι βαλλιστικός ή κρουζ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger