Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν αποφάσισε να ολοκληρώσει τον τρίτο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης επικαλούμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει αγορές ομολόγων, επικαλούμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Με το συγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Fed έχει προσθέσει στον ισολογισμό της 1,66 τρισ. δολάρια. Η Fed ανέφερε ακόμη ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια σε χαμηλά επίπεδα για «σημαντικό διάστημα». «Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί λίγο ακόμη, καθώς η ανεργία υποχώρησε» ανέφερε η ομοσπονδιακή τράπεζα σε ανακοίνωσή της από την Ουάσιγκτον. Η Fed σημείωσε ακόμη ότι η αύξηση των τιμών αναμένεται να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα σε χαμηλά επίπεδα λόγω της μείωσης του κόστους της ενέργειας και επανέλαβε ότι έχει μειωθεί η πιθανότητα ο πληθωρισμός να συνεχίσει να βρίσκεται αρκετά κάτω από το 2%, που είναι ο στόχος της.

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ. Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν με τον τρόπο αυτόν ολοκληρώνει πλέον δύο χρόνια συνεχών αγορών ομολόγων οι οποίες ξεκίνησαν από τον προκάτοχό της Μπεν Μπερνάνκι, και είχαν σαν κύριο στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα. Τώρα η Γέλεν θα πρέπει να χαράξει πορεία ώστε να οδηγήσει στην τράπεζα στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια από το 2006. Η Fed ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει όλα τα οικονομικά δεδομένα για να αποφασίσει πότε θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τα οποία παραμένουν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αυξήσεις μπορεί να αρχίσουν το 2015.

Η Fed ανέφερε ακόμη πως θα συνεχίσει να επανεπενδύει ό,τι έχει προσθέσει όλον αυτό τον καιρό στο χαρτοφυλάκιό της. Από τον Νοέμβριο του 2008 η τράπεζα έχει προχωρήσει σε τρία προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τα οποία έχουν αυξήσει τον ισολογισμό της κατά 4,48 τρισ. δολάρια. Ο τελευταίος (τρίτος) γύρος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 με μηνιαίες αγορές 85 δισ. δολαρίων σε ομόλογα και άλλα στοιχεία ενεργητικού. Η Fed άρχισε να μειώνει τις μηνιαίες αυτές αγορές από τον Ιανουάριο του 2014, περικόπτοντας σταδιακά το ποσό κατά 10 δισ. δολάρια τη φορά. Την ώρα που η Fed μειώνει τη ρευστότητα που χορηγεί στο σύστημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να αντιμετωπίσει τον χαμηλότερο πληθωρισμό που έχει καταγραφεί στην ευρωζώνη τα τελευταία πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει να εφαρμόζει ανάλογο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακόμη και μετά το τέλος των αγορών αυτών, ο ισολογισμός-ρεκόρ της Fed θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα μειώνοντας την προσφορά κρατικών ομολόγων και διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού. Οταν ανακοινώθηκε ο τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης η ανεργία βρισκόταν στις ΗΠΑ στο 8,1% και οι περισσότερες προβλέψεις έκαναν λόγο για υποχώρησή της σε 6% έως 6,8% μέχρι τα τέλη του 2015. Σήμερα η ανεργία διαμορφώνεται σε 5,9%.

© Bloomberg News

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger