Το ISIL κατέλαβε φρεγάτα του αιγυπτιακού Ναυτικού, προκαλώντας ένα θρίλερ κοντά στην διώρυγα του Σούεζ αφού ήθελαν να την χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν σε πλοίο του ισραηλινού Ναυτικού.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 14 Νοεμβρίου αλλά αποκαλύφθηκε σήμερα από τον αραβικό και τον ισραηλινό Τύπο. Συγκεκριμένα στην Jerusalem Post αναφέρεται ότι, οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να καταλάβουν πλοίο του ισραηλινού Ναυτικού, το οποίο εν συνεχεία θα χρησιμοποιούσαν ως αντάλλαγμα για να απελευθερώσουν Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που κρατούνται από το Ισραήλ ως τρομοκράτες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην καρδιά της Μεσογείου, δίπλα στη διώρυγα του Σουέζ. Το αιγυπτιακό πλοίο που κατέλαβαν είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Damietta, στη βόρεια Αίγυπτο.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, το ISIL κατάφερε να αντικαταστήσει τον καπετάνιο, σκηνοθετώντας ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο οποίο υποτίθεται ότι ενεπλάκη. Εν συνεχεία το ISIL κατέλαβε τη φρεγάτα, αμέσως μόλις απέπλευσε από το λιμάνι.

Αιγυπτιακά πλοία που βρίσκονταν κοντά στην υπό κατάληψη φρεγάτα άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι συμβαίνει, όταν ο καπετάνιος δεν απάντησε σε αναγνώριση που του έγινε.

Τότε η Αίγυπτος έστειλε αμέσως πολεμικά πλοία να παρακολουθούν τις κινήσεις της φρεγάτας.

Tότε σημειώθηκε και ανταλλαγή κανονιοβολισμών πριν τελικά ο αιγυπτιακός στόλος καταφέρει να εξουδετερώσει την απειλή.

Ωστόσο οκτώ από τα μέλη του πληρώματος της αιγυπτιακής φρεγάτας αγνοούνται έκτοτε. Την είδηση της επίθεσης σε αιγυπτιακή φρεγάτα την είχαμε αναφέρει αλλά δεν ήταν γνωστό τότε ότι το πολεμικό πλοίο είχε καταλφθεί.

Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε το επεισόδιο και ανέφερε ότι πέντε εκ των μελών του πληρώματος της φρεγάτας που έπεσε θύμα πειρατείας από το Ισλαμικό Κράτος τραυματίστηκαν, ενώ ακόμα οκτώ αγνοούνται.

Στις 12 Νοεμβρίου σας είχαμε μεταδώσει την είδηση σαν επίθεση πλοιαρίων με μαχητές της ISIL εναντίον του πλοίου,δεν ήταν τότε γνωστό ότι η ISIL είχε υπό τον έλγχό της τότε το πλοίο.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές, τρία πλεούμενα υπό την καθοδήγηση του Ισλαμικού Κράτους προσέγγισαν τη φρεγάτα στις ακτές της Damietta. Τότε, ο αιγυπτιακός στόλος με τη συνδρομή ελικοπτέρων της αιγυπτιακής αεροπορίας επιτέθηκαν στα τρία πλοιάρια, εξουδετερώνοντας αρκετούς τζιχαντιστές, ενώ συνέλαβαν ακόμα 32.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνέδραμε στην επιχείρηση των τζιχαντιστών και κάποια άλλη χώρα» αναφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι της Αιγύπτου, δείχνοντας προς τις χώρες που έχουν κατηγορηθεί ότι υποθάλπτουν και βοηθούν το Ισλαμικό Κράτος, και φυσικά εννούσαν το Κατάρ και την Σ.Αραβία.

Ο Αμπου αλ Ινσαάρι (Abu Al-Insaari), δημοσιογράφος με πολύ καλές διασυνδέσεις μέσα στο Ισλαμικό Κράτος, ισχυρίζεται ότι οι πειρατές τζιχαντιστές είχαν δύο στόχους.

«Ο πρώτος τους στόχος ήταν να επιτεθούν στο μεταγωγικό του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού που βρισκόταν στο βόρειο Sinai και μετέφερε 200 Αιγύπτιους στρατιώτες και εν συνεχεία να επιτεθούν σε ισραηλινό πλοίο με στόχο να απαγάγουν το πλήρωμά του και να ανταλλάξουν τους ομήρους με παλαιστίνιους κρατούμενους για τρομοκρατία». 

Από αυτή την επίθεση φαίνεται η σύνδεση της Χαμάς με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και η απέχθεια που τρέφουν στον Αιγύπτιο ηγέτη Α.Σίσι, Αμερικανοί, Σαουδάραβες, και Καταριανοί. Όλοι αυτοί θεωρούν οτι η Αίγυπτος έκανε μεγάλη "χαλάστρα" στα σχέδιά τους για αντροπή του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ, και διέσπασε την γεωπολιτική επίθεση εναντίον της Μόσχας.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger