Μια ομάδα επιστημόνων χρηματοδοτούμενη από το πεντάγωνο κατασκεύασε μια μηχανή όπου λειτουργεί σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και επιτρέπει στα ρομπότ να λειτουργούν αυτόνομα χωρίς την βοήθεια ανθρώπων.

Ερευνητές από την ΝΤΑΡΠΑ (DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency, Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών) έχουν δημιουργήσει μια συσκευή οποία «μοιάζει και σκέφτεται όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος» είπε στο περιοδικό Εθνική Άμυνα (National Defense Magazine) ο Τζειμς Κ. Γκιμζευσκι, καθηγητής χημείας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Λος Άντζελες.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «φυσική νοημοσύνη» και είναι ικανό «χωρίς να έχει προγραμματιστεί όπως ένα παραδοσιακό ρομπότ, να εκτελεί ενέργειες παρόμοιες με τους ανθρώπους» καθιστώντας το, το πρώτο ρομπότ που μπορεί να λειτουργεί «πραγματικά αυτόνομα» χωρίς ανθρώπινη εντολή.

«αυτό που διαφοροποιεί την συσκευή αυτή από τις άλλες είναι ότι διαθέτει καλώδια σε νάνο-κλίμακα τα οποία εκτελούν δισεκατομμύρια συνδέσμους όπως ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, και είναι ικανό να θυμάται πληροφορίες», γράφει ο Σαντρα Ι. Εργουιν.

«κάθε σύνδεση είναι μια συνθετική σύναψη. Η σύναψη είναι αυτό που επιτρέπει σε ένα νεύρο να περάσει ένα ηλεκτρικό ή χημικό σήμα σε ένα άλλο κύτταρο. Επειδή η δομή του είναι τόσο πολύπλοκη, τα περισσότερα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να το αναπληρώσουν.

Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει την δημιουργία ρομπότ (Drones) τα οποία δεν θα χρειάζονται κάποιον ανθρώπινο χειριστή, μηχανές οι οποίες θα είναι ικανές να μάθουν και να πλοηγηθούν μέσα από εδάφη εντελώς μόνες τους.

Σύμφωνα με τον Εργουιν, δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο από το Πεντάγωνο αν θα εφαρμόσει αυτές τις τεχνολογίες σε οπλικά συστήματα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της ΝΤΑΡΠΑ (DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency, Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών) ασχολείται με την ρομποτική δεν θα είναι και μεγάλο βήμα να δημιουργήσουν ένα στρατό από στρατιώτες μάχης.

Πολυάριθμοι ιδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα ρομπότ που τώρα κατασκευάζονται στο όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας, κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθούν για να σκοτώνουν αντίπαλους στρατιώτες ή τρομοκράτες!

Ο Νόελ Σάρκεϊ, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στο πανεπιστήμιο του Σεφιλντ, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι τα ρομπότ που κατασκευάζονται τώρα κάτω από την αιγίδα της ΝΤΑΡΠΑ (DARPA) θα χρησιμοποιηθούν για να σκοτώνουν.

«φυσικά αν χρησιμοποιηθεί για μάχη θα σκοτώνει και άμαχους μιας και δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άμαχους και στρατιώτες» είπε ο Σάρκεϊ.

Τον περασμένο μήνα, ο βραβευμένος στρατιωτικός συγγραφέας και πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών Λτ. Κολ. Ντάγκλας Πριερ έγραψε μια έκθεση προειδοποιώντας για την απειλή που παρουσιάζεται από άσπλαχνα «ρομπότ δολοφόνους» τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να σφάξουν ανθρώπινους στόχους στο προσεχές μέλλον.

Σε μια 50σέλιδη αναφορά που δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο, οι Επιτηρητές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) προειδοποίησαν ότι τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης αν τα αφεθούν ελεύθερα στο πεδίο της μάχης αναπόφευκτα θα διαπράξουν εγκλήματα πολέμου. Τον περασμένο χρόνο, ιδικοί από το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Cambridge) ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα που θα ερευνήσει τα « ρίσκα εξαφάνισης» του ανθρώπινου είδους από την τεχνίτη νοημοσύνη.

Ιπτάμενα ρομπότ (drones) τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους κατασκευάζονται για «τρομοκράτες» και άλλα για «υπεράσπιση της πατρίδας», όπως και UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle, Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα) τα οποία μπορούν να αρπάξουν ανθρώπους από τον δρόμο.


Τέλος το γεγονός ότι η ΝΤΑΡΠΑ (DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency, Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών), κατασκεύασε τα τελευταία μοντέλα ρομπότ με ανθρώπινη όψη δεν μειώνει τους φόβους για την «επανάσταση των μηχανών».



Δημοσίευση σχολίου

Blogger