Mήνυμα φιλίας προς τη Ρωσία φέρεται να στέλνει προς την Ρωσία με τη σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης ο νέος πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, αφού ο νέος ΥΠΕΘΑ Π.Καμμένος αλλά και ο νέος ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς έχουν σαφώς μια πολύ φιλικότερη στάση ως προς την Μόσχα.

Να πούμε ότι ο Ν.Κοτζιάς ως καθηγητής της Παντείου έχει δημιουργήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τα BRICS, κάτι που φανερώνει την γεωστρατηγική του τάση.

Όσο για τον Πάνο Καμμένο το "άνοιγμα" και η γεωστρατηγική στροφή προς την Μόσχα είναι στο προεκλογικό του πρόγραμμα. 

Εκτάκτως έρχεται στην χώρα ο Ντάινσεμπλουμ και αυτό από μόνο του λέει πολλά. 

Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής: Τα συγχαρητήριά της απέστειλε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά από δύο ημέρες στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε «δύσκολη χρονική στιγμή».
Η καγκελάριος εκφράζει την ελπίδα της πως η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα θα «εμβαθύνει την στενή φιλία των δύο λαών» και κλείνει ευχόμενη «δύναμη και καλή επιτυχία».

Από το μηνυμά της γίνεται κατανοητό ότι έχουν αλλάξει πολλά ως προς τη γερμανική στάση και διακρίνεται μια πολύ πιο "μαζεμένη" γλώσσα.

Iδού η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας Γαβριήλ Σακελαρίδης.

Το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη ακούγεται όλο και πιο έντονα για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Εσχάτως, το βάρος των Οικονομικών θα επωμιστεί ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

 Μάλιστα ο ίδιος το επιβεβαίωσε σε σημερινή ανάρτησή του με τον τίτλο «Ο υπουργός Οικονομικών μειώνει το blogging αλλά δεν το σταματά» γράφει -στα αγγλικά- ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας. «Μου είπαν πως ήρθε η ώρα να διακόψω (το blogging) ή απλά να σκάσω. 

Σκοπεύω να αψηφήσω τις συμβουλές τους. Το να συνεχίσω το blogging εδώ θα θεωρούνταν κανονικά ανεύθυνο για έναν υπουργό Οικονομικών να αναλώνεται σε τέτοιου είδους επικοινωνία. Φυσικά οι αναρτήσεις θα γίνουν όλο και πιο σπάνιες και μικρές. Ελπίζω όμως να σας αποζημιώσω με πιο… ζουμερές απόψεις, παρατηρήσεις και ιδέες.

Ο Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να αναλάβει το υπερυπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η φημολογία θέλει τον Γιάννη Πανούση να αναλαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, σκέφτεται σοβαρά την πρόταση της Κουμουνδούρου, ωστόσο έχει κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με τις αρμοδιότητές του.

Σε ό,τι αφορά τον εξ απορρήτων σύμβουλο του πρωθυπουργού, τον Νίκο Παππά, αναμένεται να ορκιστεί υπουργός Επικρατείας με αυξημένες αρμοδιότητες.

Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαικές υποθέσεις προορίζεται ο βουλευτής της Β' Αθήνας και πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ενώ ερωτηματικό παραμένει ποιος τελικά θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών και ποια θα είναι τα καθήκοντα τόσο της Νάντιας Βαλαβάνη όσο και του Νίκου Κοτζιά.

Ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλαμβάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, μετά την επιλογή Νικολούδη φαίνεται ότι μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών, για το οποίο αρχικά προοριζόταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης ο οποίος φαίνεται ότι καταλήγει στο υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη, δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του Κωνσταντίνου Τσουκαλά ή του Αριστείδη Μπαλτά στο υπουργείο Πολιτισμού. Για το υπουργείο Υγείας ισχυρή υποψηφιότητα θέτει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τέλος στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Νίκος Βούτσης στη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να δώσει τους Οικολόγους Πράσινους και στον Γιάννη Τσιρώνη το υφυπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Θοδωρής Δρίτσας αναμένεται να τοποθετηθεί σε θέση υφυπουργού ή αναπληρωτή στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα αναμένεται να αξιοποιηθεί στο Παιδέιας και ο Τάσος Κουράκης.

Τέσσερα στελέχη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση

Η είδηση βγήκε και μετά την πρωινή συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπό τον Πάνο Καμμένο ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, και βάζει στην κυβέρνηση επίσης τους Τέρενς Κουίκ, Ελενα Κουντουρά και Νίκο Νικολόπουλο, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας.

Eίδηση της τελευταίας στιγμής: Όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Ν. Νικολόπουλος των ΑΝ.ΕΛ δεν θα είναι στην κυβέρνηση, παρά τις αρχικές πληροφορίες.

Την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να μπει ο Παναγιώτης Σγουρίδης. Θα αναλάβει υφυπουργός για τη γεωργία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στην κυβέρνηση θα μπουν η Μαρία Κόλλια, η Έλενα Κουντουρά,  και ο εξωκοινοβουλευτικός Τέρενς Κουίκ.

Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας ο Κώστας Ήσυχος ,υπεύθυνος του τομέα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νίκος Τόσκας υποστράτηγος ε.α

Θα τοποθετηθεί και νέος γενικός γραμματέας στην θέση του Αντώνη Οικονόμου.

Η νέα ηγεσία αναλαμβάνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Το πόσο καλά θα συνεργαστεί αυτό το σχήμα έχει πολύ μεγάλη σημασία.


Η παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας στο υπουργικό συμβούλιο

Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι έντονη η παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης οδεύει προς το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ πολλοί μιλούν με βεβαιότητα και για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Στρατούλη. Επιπλέον, το πρόσωπο-έκπληξη του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, η πανεπιστημιακός από τις ΗΠΑ Ράνια Αντωνοπούλου, αναλαμβάνει μάλλον θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας.

Τα προεδρικά διατάγματα ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση της δομής του υπουργικού συμβουλίου καθώς πρόθεσή του είναι να συμπτύξει τα 19 υπουργεία που υπάρχουν σήμερα σε 10.

Ο νεορκισθείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συρρικνώνει τα 19 υπουργεία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε 10.

Από τα 10 αυτά  υπουργεία, τα  τέσσερα είναι υπερυπουργεία τα οποία προέρχονται από την συνένωση με άλλα, ενώ παράλληλα δύο άλλα υπουργεία μετονομάζονται.

Ο λόγος της δημιουργίας των υπερυπουργείων θα είναι η αποφυγή των συναρμοδιοτήτων, και να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός.

Ειδικότερα, συνιστάται:

·Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

·Υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

·Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

·Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ακόμη, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται ως σύνολο υπηρεσιών με τις αρμοδιότητες, τα όργανα, τις θέσεις και το προσωπικό  από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πλέον των νέων υπερυπουργείων στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχουν  τα υπουργεία: 1) Εξωτερικών,  2) Εθνικής Άμυνας, 3) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 5) Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 6) Επικρατείας.

Πάντως, όλες οι  αρμοδιότητες, οι θέσεις και  το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται χωρίς μεταβολές στα νέα υπουργεία που συνιστώνται.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger