Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τέλος του χθεσινού Eurogroup, δήλωσε ότι το Μνημόνιο τελείωσε- κάποιοι άλλοι έχουν διαφορετική άποψη. Και δεν αναφερόμαστε σε κάποιες φωνές αντίδρασης, όπως αυτές των Στ. Λεουτσάκου και Αλ. Καλύβη, οι οποίοι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την επέκταση του προγράμματος που ζήτησε η κυβέρνηση αλλά και για την εποπτεία και αξιολόγηση που θα υπάρχει.  

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν για παράδειγμα, εξερχόμενος της συνεδρίασης δήλωσε ότι «αν όλα πάνε καλά θα πάμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού, που θα επεκταθεί για λίγους μήνες. Στην συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα είπε ναι στην διαδικασία αυτή, η οποία αποτελείται από διάφορες φάσεις. Υπάρχει η δέσμευση της Αθήνας για έλεγχο από μέρους των διάφορων θεσμών. Δεν είναι μια συμφωνία γέφυρα αλλά μια επέκταση του προγράμματος. Περιμένουμε ένα νέο πρόγραμμα μέσα στο Καλοκαίρι.» 

Αλλά και ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, σε ερώτηση για το αν η παράταση της δανειακής σύμβασης σημαίνει και παράταση Μνημονίου, απάντησε ότι «μιλάμε για δανεισμό και όρους. Η συμφωνία περιλαμβάνει την παράταση του δανεισμού και των όρων.»
Κάποιοι θα πούνε ότι η κυβέρνηση έκανε την πρώτη της μεγάλη κυβίστηση, κάποιοι άλλοι ότι επέδειξε ρεαλισμό- μεταξύ αυτών και η ΝΔ η οποία σημείωσε ότι «Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό», συμπληρώνοντας ότι «η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.» Ο καθένας, διαλέγει και παίρνει…  

Δεν χωρά φυσικά αμφιβολία ότι η χθεσινή συμφωνία, όπως όλες οι ανάλογες συμφωνίες, είναι προϊόν συμβιβασμού. Και έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε, τι έκανε «εύκολο» αυτό τον συμβιβασμό, για την ελληνική κυβέρνηση.  

Το μυστικό κρύβεται σε ένα τηλεγράφημα του Reuters, που ανέφερε ότι «μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, δεν υπάρχει ανάγκη επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων από την ΕΚΤ στην Ελλάδα και κάτι τέτοιο δεν συζητείται.» 

Όμως, χθες το απόγευμα, όταν προσώρας τα πράγματα έδειχναν ότι η βραδιά θα τελείωνε χωρίς συμφωνία, το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, τρόμαξε το Μέγαρο Μαξίμου και ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να πιάσει τα τηλέφωνα και να «καπελώσει» τον Βαρουφάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον ενημέρωσε ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή.  

Το φοβήθηκε ο Πρωθυπουργός; Τίποτε περισσότερο από το ενδεχόμενο περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων. Που με απλά λόγια σημαίνει ότι αν ίσχυε, από την Τρίτη, τα ATM των τραπεζών θα έδιναν μόνον… 20άρικα και αυτά σε περιορισμένο αριθμό. Οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο σημαντική ήταν η χθεσινή συμφωνία… 


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger