Διαβάστε το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. To Eurogroup επαναλαμβάνει την ικανοποίησή του για τις εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής που έχει καταβάλει η Ελλάδα και οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων μαζί με τους θεσμούς είχαμε έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές προκειμένου να φθάσουμε σε μία κοινή βάση σήμερα.

Το Eurogroup σημειώνει ότι βάσει των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν επέκταση του προγράμματος δανειακής στήριξης, η οποία, όμως, περιλαμβάνει και μία σειρά δεσμεύσεων. Στόχος της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βάσει και της νέας συμφωνίας και μέσω της χρήσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευελιξίας που υπάρχει και την συμφωνήσαμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Μέσω αυτής της επέκτασης προσφέρεται χρόνος-γέφυρα για διαπραγματεύσεις για πιθανή επικείμενη συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας, Eurogroup και θεσμών. 

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βασίζονται στο τρέχον πρόγραμμα έως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα καταθέσουν μία πρώτη άποψη για το εάν τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν μία καλή αρχή προκειμένου να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα μέτρα αυτά θα ξεκαθαριστούν και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου. Μόνο μέσω της έγκρισης της αξιολόγησης του προγράμματος από τους αρμόδιους θεσμούς θα υπάρξει η εκταμίευση της υπάρχουσας δόσης που έχει ο EFSF αλλά και των κερδών που υπάρχουν το 2014 και διανέμονται στα κράτη-μέλη. Και τα δύο αυτά στοιχεία θα πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup. Βάσει αυτών που πρότειναν και οι θεσμοί, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ, θα παραμείνουν στον EFSF, έως ότου ολοκληρωθεί η επέκταση της δανειακής σύμβασης. Τα χρήματα αυτά θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ή προκειμένου να καλυφθεί το κόστος τυχόν «διάλυσής» τους. Μπορούν να εκταμιευθούν μόνο μετά από αίτημα της ΕΚΤ. Με αυτή την προοπτική, υποδεχόμαστε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

 Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους σε μία ευρεία και βαθιά μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο την διαρκή βελτίωση της ανάπτυξης και τις προοπτικές εργασίας, διαβεβαιώνοντας τη σταθερότητα και την ελαστικότητα του οικονομικού τομέα και τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή, και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να συνεχιστεί η παροχή τεχνικής υποστήριξης. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευση να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως.



 Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν, επιπλέον, να διασφαλίσουν το απαραίτητο πρωτογενές πλεόνασμα ή να χρηματοδοτήσουν διαδικασίες ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. 

Οι αρχές, για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015. Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων, αποδεχόμαστε πως σε ένα μέρος των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ελλάδας μπορούμε να συνδράμουμε ώστε να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η εφαρμογή της τρέχουσας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται ότι δε θα ανακαλέσουν μέτρα και δε θα κάνουν μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στους οικονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη, ή την οικονομική σταθερότητα. Στη βάση του αιτήματος, τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, τη συμβουλή των θεσμών, και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε διεθνείς διαδικασίες με την προοπτική να φτάσουμε σε μία τελική συμφωνία για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility) μέχρι τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF. 

Επίσης, προσκαλούμε τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία που θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την αξιολόγηση. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι να εξασφαλίσει την πλήρη επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίων για όσο καιρό εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχει δεχθεί σε αυτό το πλαίσιο.



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger