Ρωσία και Ινδία ξεκινούν την «αποδολαριοποίηση» από το 2016 ύστερα από απόφασή τους στο πλαίσιο των BRICS να ξεκινήσουν να συναλλάσσονται με τα εθνικά τους νομίσματα, του ρούβλι και την ρουπία. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Sergei Storchak στο TASS:

«Θα γίνουμε οι πρώτες χώρες που θα περάσουμε στις εμπορικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας τα εθνικά μας νομίσματα από τον επόμενο κιόλας χρόνο.

Σε ότι αφορά την υιοθέτηση σε μεγαλύτερη κλίμακα των εθνικών νομισμάτων θα πρέπει πρώτα να αυξηθούν οι μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις αλλά όσο αυτές αυξάνονται τόσο θα αυξάνεται και η χρησιμοποίηση των εθνικών μας νομισμάτων», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Ρώσος υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον Storchak και για να ξεκινήσει αυτή η περίοδος μετάβασης από το δολάριο στα εθνικά νομίσματα των χωρών «οι εξαγωγείς αλλά και οι εισαγωγείς πρώτοι από όλους θα πρέπει να συνεισφέρουν στην όλη διαδικασία για να βιώσουν τα πλεονεκτήματα από αυτό το νέο καθεστώς, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διοικητικές αποφάσεις» σημείωσε για να προσθέσει:

«οι ίδιες οι αρχές πρέπει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο και πιστεύω ότι η ρωσική πλευρά το έχει κάνει σε μεγάλο ποσοστό,. Δεν υπάρχουν τεχνικά εμπόδια για τη χρήση του ρουβλιού».

Η πρώτη συνάντηση για τη μετάβαση στα εθνικά νομίσματα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας έγινε το Δεκέμβριο του 2014. Στο άμεσα προσεχές διάστημα μια ομάδα εργασίας (working group) θα ετοιμάσει τις συστάσεις της στο πως θα απομακρυνθούν τα όποια τεχνητά εμπόδια όπου στη συνέχεια οι προτάσεις αυτές θα περάσουν για έγκριση από τις αρμόδιες αρχές των χωρών.

Αυτό ήταν ένα από τα κύρια σημεία της του κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi και του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στο Νέο Δελχί στις 11 Δεκεμβρίου.

Πιο ειδικά στο κοινό ανακοινωθέν γίνονταν λόγος ότι: «Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να ενθαρρύνουν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις διμερείς συμφωνίες εμπορικής φύσεως».

Τον Ιανουάριο η ομοσπονδία των Ινδών εξαγωγέων υπέβαλλε στο ινδικό υπουργείο Οικονομικών  σχέδιο για την αντικατάσταση  του δολαρίου από την ρουπία στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Οι Ινδοί εξαγωγείς ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να υιοθετήσει τη διαδικασία που υπάρχει σήμερα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της χώρας και του Ιράν.

Η εθνική τράπεζα του Ιράν έχει ανοίξει λογαριασμό στην ινδική τράπεζα UCO όπου εκεί καταβάλλονται οι πληρωμές για το πετρέλαιο που εισάγει η Ινδία από το Ιράν, ενώ ένα μέρος της προμήθειας καλύπτεται και με εξαγωγή ινδικών προϊόντων στο Ιράν.

O Sergei Storchak βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ινδία  μετέχοντας σε αντιπροσωπεία του προέδρου της ρωσικής Δούμα Sergey Naryshkin που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger