Παρά το επικοινωνιακό "σφυροκόπημα" που δέχεται η κυέρνηση από τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ,ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κρατά μια διαφορά από την ΝΔ της τάξεως των δεκαπέντε μοναδων.

Η κυβέρνηση σαν σύνολο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συνεχίζει να έχει μια ευρεία αποδοχή, και παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία με τους δανειστές, οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη, και δεν επιστρέφουν στη ΝΔ.

Στο ερώτημα εάν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές η πλειοψηφία θα επέλεγε τον ΣΥΡΙΖΑ με 36,9%. Δεύτερο κόμμα η ΝΔ με 21,7% και ακολουθούν το Ποτάμι με 7,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το ΚΚΕ με 5%, οι ΑΝΕΛ με 4,6% και το ΠΑΣΟΚ με 3,9%.

Φυσικά για άλλη μια φορά φαίνεται ένα ψυχολογικο "σπρώξιμο" προς το ΠΟΤΑΜΙ έναντι της τρίτης πολιτικής δύναμη της χώρας, του Λαϊκού Συνδέσμου. Ποτέ οι δημοσκοπήσεις δεν έδωσαν τα πραγματικά ποσοστά του Λαϊκού Συνδέσμου, και δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να διακιολογεί την άνοδο του Ποταμιού, ούτε κάποια τόσο σημαντική παρέμβαση που να προκάλεσε αύξηση των ποσοστών του.

Σε ότι αφορά το Λαϊκό Σύνδεσμο οι δημοσκόποι στερούνται της "έξωθεν καλής μαρτυρίας" δηλαδή ότι στις εκλογές και στις ευρωεκλογές εμφάνιζαν το εθνικιστικό κόμμα από την πέμπτη μέχρι την έβδομη θέση και διαψεύστηκαν οικτρά, εν προκειμένω αξιοπιστία μηδέν.

Η δύναμη του Λαϊκού Συνδέσμου συνεχίζει βέβαια να κρύβεται στην λεγόμενη "κρυφή" ψήφο, πολλοί απλώς αρνούνται να απαντήσουν όπως αποδείχτηκε και στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές. Θα πορούσε αυτό να ισχύσει την πρώτη φορά ως λάθος, όμως τις επόμενες φορές θα έπρεπε να το λάβουν υπόψιν τους.

Τα ποσοστά των ΑΝΕΛ είναι επίσης αρκετά υψηλά, και σημειώνεται ότι εφόσον μιλάμε για πρόθεση ψήφου με αναγωγή θα μπορούσαν να αγγίζουν το 6%. Στο σύνολό της η κυβέρνησης διατηρεί επομένως μια ευρεία πλειοψηφία,και τυγχάνει συντριπτικής αποδοχής.

Το 71,9% δηλώνει ότι καλύτερο για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έναντι του 23,2% που θεωρεί καλύτερη τη ρήξη.

Το 72,9% επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ το 20,3% επιθυμεί επιστροφή στη δραχμή.

Επίσης, το 79,4% θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ και το 73,7% στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα το 17,2% δεν επιθυμεί να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και το 22% δεν θέλει να παραμείνει η χώρα στο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger