«Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία αν δεν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ των Financial Times επικαλούμενο ανώτερες κυβερνητικές πηγές.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα αναμένεται να μην αποπληρώσει τη δόση των 2,5 δισ. προς το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, και αυτός είναι ο «εκβιασμός» της Αθήνας προς του δανειστές.

«Πρέπει να φθάσουμε στο τέλος του δρόμου. Εάν οι Ευρωπαίοι δεν εκταμιεύσουν τη δόση, τότε δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, πέραν της χρεοκοπίας» επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Βέβαια, όπως σχολιάζουν οι Financial Times, η απειλή της Ελλάδας περί άμεσης χρεοκοπίας ενδέχεται να εντάσσεται στη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης. «Πάντως, η συγκεκριμένη απειλή αντικατοπτρίζει ένας μέρος της πραγματικότητας από τα άδεια κρατικά ταμεία» συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Ωστόσο, τονίζει το δημοσίευμα, η επιλογή της χρεοκοπίας θα σημάνει την άμεση αναστολή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και την κατ’ επέκταση επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων. Αυτές οι εξελίξεις, προσθέτουν όμως οι Financial Times, δεν οδηγούν αυτομάτως στο Grexit.

Επί του πρακτέου, η Ελλάδα και το Brussels Group συνέχισαν σήμερα τις τεχνικές συζητήσεις, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου. Την 1η Μαΐου η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει 203 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ και την 12η Μαΐου ακόμη 770 εκ. ευρώ. Άλλα 1,6 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν εντός του Ιουνίου.

Προκειμένου να εκταμιευτεί μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και να αποπληρωθούν οι άνωθεν υποχρεώσεις, απαιτείται η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών σε μία σειρά ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό ζήτημα και η ομαδικές απολύσεις.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger