O Παναγής ο Λαφαζάνης είναι κλεισμένος τα τελευταία 24ωρα στο σπίτι του, παρέα με 5 ημίγυμνες ρωσίδες καλλονές, και μετράει τα 5 δις ευρώ που μπήκαν ήδη σε προσωπικό του λογαριασμό από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο Παναγής ο Λαφαζάνης, ο οποίος έσπευσε με μεγάλη εγκαρδιότητα να κλείσει στην παλάμη του εκείνη του Πούτιν είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Μακρυγιάννη, που αναδημοσιεύει από το Πρώτο Θέμα η ιστοσελίδα ISKRA, o αρχιτέκτονας του greek stream.

Αφού να σκεφθείτε του τηλεφωνεί διαρκώς ο Κόκκαλης να παίξουν μπιρίμπα και ο Παναγής απαντά:

-Ασε με Σωκράτη, μετράω τα δις του Βλαντιμίρ. Οχι ότι θα μάς ρίξει ο πρόεδρος αλλά καλού κακού τα μετράω για να έχω προσωπική επαφή με το μέγεθος της ευγνωμοσύνης.

Φυσικά ο Λαφαζάνης δεν θα κρατήσει για τον εαυτό του τα 5 δις, αλλά θα τα παραδώσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γιατί την Τράπεζα της Ελλάδας δεν την εμπιστεύεται λόγω Στουρνάρα.

Γράφει σχετικά ο Γιάννης Μακρυγιάννης για το ρωσικό έπος Λαφαζάνη>

Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήθελε με την επίσκεψή του στη Μόσχα να αλλάξει τον ρου των εξελίξεων και την πορεία των πραγμάτων σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο και τη τύχη του «ελληνικού οικονομικού προβλήματος», μάλλον κατάφερε να πετύχει ένα σημαντικό βήμα στην ντυμένη με ανοιξιάτικη λιακάδα ρωσική πρωτεύουσα.

Από τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περίμενε και ούτε έθεσε θέμα δανείου και απευθείας οικονομικής βοήθειας για το χρέος – αυτό όντως πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης από τη στιγμή που η στρατηγική επιλογή δεν οδηγεί έξω από αυτή. Φαίνεται όμως ότι δρομολόγησε μια κρίσιμη, ίσως καίριας σημασίας ενεργειακή συμφωνία, που πιθανόν θα φέρει στα ταμεία της χώρας, ίσως και εντός ολίγων εβδομάδων, ένα ποσό κοντά στα 5 δις. Ευρώ!.

Πρόκειται για τη συμφωνία σύνδεση μέσω του ελληνικού εδάφους του αγωγού φυσικού αερίου που αυτή την ώρα φτάνει μέχρι την Τουρκία – ο λεγόμενος Turkish Stream- με τα Δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Εφόσον η συμφωνία προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί από τις δύο πλευρές –με αρχιτέκτονα από την ελληνική κυβέρνηση τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη- θα είναι ίσως το μεγαλύτερο ενεργειακό deal των τελευταίων πολλών ετών στην ευρύτερη περιοχή.

Οι σχετικές προετοιμασίες είναι πολύ προχωρημένες και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τη ρωσική πλευρά έχουν ληφθεί όλα τα δεδομένα υπόψη, κυρίως δε η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι σχετικοί περιορισμοί ώστε να μην υπάρξει καμίας χρονοτριβή.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν μάλιστα λόγο για καταβολή των χρημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έκδοση ενός ειδικού ομολόγου έναντι των εκτιμώμενων κερδών περίπου της πρώτης δεκαετίας από τη λειτουργία του αγωγού, αντιμετωπίζοντας τη χρηματοδοτική ανάσα που παίρνει έτσι η Αθήνα ως ένα τεράστιο ατού της ελληνική πλευράς έναντι των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται από τους δανειστές και των βασανιστικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.  


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger