Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και ξεκινά να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με Bitcoin δημιουργώντας ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης, αναφέρουν στο Reuters άτομα με γνώση της άσκησης.

Η Ελλάδα είναι κοντά στο να πρέπει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου 1 δισ. ευρώ τον Μάιο και η ανησυχία των αξιωματούχων στην ΕΚΤ αυξάνεται, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να τιμήσει τα χρέη της, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει.

Όπως σημειώνει το Reuters, οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανώς να περιορίσει την κρίσιμη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ρευστότητα έκτακτης ανάγκης.

Αξιωματούχοι ωστόσο φοβούνται ότι μία τέτοια ενέργεια να μπορούσε να ωθήσει την Αθήνα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους Bitcoin προκειμένου να αποφύγει να κάνει χρήση των «σπάνιων» ευρώ.  

"Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε καμία πρόοδο... Έτσι πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια» αναφέρει μία πηγή με γνώση του θέματος.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «δεν συμμετέχει σε εικασίες για το πώς θα τα συγκεκριμένα συνέρια θα μπορούσαν να εξελιχθούν».

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο διότι η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα απέρριψε προηγούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλα τα υπόλοιπα ταμειακά διαθέσιμα στο σύνολο του δημόσιου τομέα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger