«Πλέον η Ελλάδα δεν παίρνει στα σοβαρά την Αθήνα ούτε όταν ανακοινώνει την χρεοκοπία της. Αυτό συμβαίνει και γιατί η τελευταία ελληνική «βολή» δεν ήταν έκπληξη. Πίσω από την επίσημη σιγή, ωστόσο, η νομισματική διπλωματία εργάζεται πυρετωδώς σε πολλά μέτωπα προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας» αναφέρει ανάλυση της «La Repubblica», που ξεκινά με την «σιγή» των Βρυξελλών μετά τις τελευταίες δηλώσεις.


«Ένα γεγονός, που είτε ανακοινώσιμο είτε όχι θα είναι αναπόφευκτο χωρίς την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του ευρωπαϊκού δανείου (….)» προσθέτει και συνεχίζει ότι «μετά την αλλαγή από τον Τσίπρα της σύνθεσης της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, έφεραν σημαντικές προόδους.  Τώρα επιτέλους είναι αρκετά σαφές ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν και η απόφαση για το αν θα προχωρήσει ή  όχι βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών».

«Αλλά υπάρχει και ένα άλλο παιχνίδι που παίζεται αυτή την φορά κάτω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αφορά τον ρόλο της Επιτροπής και του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Στη τελευταία σύνοδο στη Ρίγα, ο Τσίπρας είχε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Ολάντ στην οποία ο Γιούνκερ δεν προσκλήθηκε (….).Η απουσία του Γιούνκερ στη συνάντηση στη Ρίγα ερμηνεύτηκε από τους περισσότερους ως μια κίνηση δυσπιστίας από το Βερολίνο και το Παρίσι προς την Κομισιόν, θεωρούμενη πιο μαλθακή και συμφιλιωτική προς την Αθήνα.

Άλλοι αντιθέτως είδαν μια συμφωνηθείσα διαπραγματευτική τακτική, με την Μέρκελ και τον Ολάντ που παίζουν τον ρόλο του κακού αστυνομικού για να αφήσουν στον Γιουνκερ -στο ρόλο του καλού αστυνομικού- ένα μικρό, έστω, περιθώριο για να εργαστούν σε ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής».  Και συνεχίζει η ιταλικήε φημερίδα ότι «το κρύο ντους της Ρίγα προκάλεσε ένα ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα: την σκλήρυνση της Ελλάδας και την προσφυγή στο «ατομικό όπλο» της απειλής της χρεοκοπίας.

Πρώτα ο Τσίπρας και μετά ο Βαρουφάκης έκαναν γνωστό ότι η Αθήνα θεωρεί ότι έκανε όλες τις δυνατές παραχωρήσεις και τώρα είναι σειρά των δανειστών να κάνουν ένα βήμα εμπρός». «Μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να ξαναμπεί στο παιχνίδι ο Γιουνκερ στο ρόλο του μεσολαβητή (…).

«Στην μακρά ιστορία των χρεοκοπιών μια προαναγγελθείσα εθνική χρεοκοπία όπως αυτή που προβάλει η Αθήνα δεν έχει γίνει πράξη μέχρι σήμερα. Ο λόγος είναι απλός. Λογικά οι κυβερνήσεις δεν δημοσιοποιούν την αδυναμία τους να αποπληρώσουν τα χρέη για να μην φοβίσουν περαιτέρω τις αγορές. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει γιατί πρακτικά το ελληνικό χρέος είναι στα χέρια των ευρωπαίων και του ΔΝΤ που εδώ και καιρό μπλόκαραν τις χρηματοδοτήσεις περιμένοντας ο Τσίπρας να αναλάβει τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις» γράφει και προσθέτει ότι «η παρτίδα παίζεται με ανοιχτά χαρτιά».

Υπό αυτό το πρίσμα η δήλωση του Νίκου Βούτση, ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ τον Ιούνιο δεν αποτέλεσε έκπληξη. Είναι γνωστό από καιρό ότι είναι άδεια τα ταμεία.(…).Τώρα τα λίγα χρήματα που έμειναν στο ταμεία μόλις που φτάνουν για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στο τέλος του μήνα. Και ίσως μια  πρώτη δόση 300 εκατομ. στις 5 Ιουνίου. Μετά αν δεν φτάσουν τα 7 δις της παγωμένης ευρωπαϊκής βοήθειας, η χρεοκοπία θα είναι αναπόφευκτη. Η δημόσια ανακοίνωση της όπως έκανε χθες η κυβέρνηση δεν την φέρνει πιο κοντά. Αλλά σίγουρα ούτε την απομακρύνει».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger