Διατεθειμένος να διευκολύνει τον πρωθυπουργό με κάθε τρόπο, ακόμα και με την παραίτησή του, εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγες ώρες μετά το Eurogroup της Λετονίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου προκείμενου να τον ενημερώσει, αλλά και να τον διευκολύνει με κάθε τρόπο στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πήγες είπαν στην εφημερίδα ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα της παραίτησης, καθώς αυτό θα φάνταζε ως άτακτη υποχώρηση, ωστόσο η κίνηση του κ Βαρουφάκη διευκόλυνε τον Αλέξη Τσίπρα καθώς άρχισε την αναδόμηση της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Σχετικά με την ουσία της ενημέρωσης που παρέσχε ο κ. Βαρουφάκης στον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρίγα, πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν τη θέση του ΥΠΟΙΚ ότι ένας έντιμος συμβιβασμός είναι αδύνατος στο πλαίσιο του Eurogroup, και ότι έπρεπε να βρεθεί τρόπος να προηγηθεί πολιτική λύση που να επιβληθεί στο Eurogroup κατά κάποιο τρόπο.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Επένδυση ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για δυσλειτουργίες και κενό συντονισμού στην ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, το οποίο προτίθεται να καλύψει με το νέο του ρόλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων ξεκαθαρίζει πάντως πως η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολλά επίπεδα, και πως ο υπουργός Οικονομικών παραμένει ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης.

«Η Ελλάδα μπορεί και χωρίς νέο δάνειο υπό την προϋπόθεση να γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της» επισημαίνει από την πλευρά του σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Αυτή την ώρα η Ελλάδα δε χρειάζεται απλώς κάποιες κόκκινες γραμμές που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο” δηλώνει πάντως σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απαισιόδοξος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μεγάλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε διάψευση.

“Ουδέποτε ετέθη θέμα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γιανη Βαρουφάκη αμέσως μετά την επιστροφή του από το Eurogroup στη Ρίγα” δηλώνει το ΥΠΟΙΚ. “Για μια ακόμη φορά μεταδίδονται και δημοσιεύονται ανακρίβειες που στόχο έχουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να εισάγουν ρήγματα στο εσωτερικό της, σε μία κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.” προσθέτει η ανακοίνωση.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger