Δημοσιογραφικές πληροφορίες για έντονο διάλογο του πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ:

Λαγκάρντ: Μας θέλετε εδώ;

Τσίπρας: Σας θέλουμε, αλλά όχι a la carte. Να πείτε την άποψή σας για το χρέος, όχι μόνο για τα μέτρα!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες μεταδίδει το tvxs, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε σφόδρα δυσαρεστημένη με την φόρμουλα της «πολιτικής λύσης» που προωθείται για την Ελλάδα στην αποψινή σύνοδο κορυφής – δυσαρέσκεια, την οποία εξέφρασε τόσο στη σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στις παράπλευρες συναντήσεις που γίνονται από το πρωί στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – ότι δεν διασφαλίζεται ούτε τώρα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός που εξακολουθεί να κρατά ανοιχτό το εάν και πώς το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η τελική εικόνα, από πλευράς του Ταμείου, αναμένεται να αποσαφηνιστεί το βράδυ στη σύνοδο κορυφής.

Ενδεικτική της έντασης μεταξύ των θεσμών, ωστόσο, είναι και η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να μετάσχει. Ο ανταποκριτής των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ μετέδωσε, επικαλούμενος «ευρωπαίους αξιωματούχος» ότι η Λαγκάρντ δεν μετείχε στη συνέντευξη επειδή «ήθελε να είναι… σύντομη σε διάρκεια» λόγω των πυκνών εξελίξεων της ημέρας.

Ωστόσο, έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για ιδιαίτερα θερμό κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

«Έπεσε πολύ ξύλο» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση διπλωματικής πηγής στις Βρυξέλλες, με την επισήμανση ότι αυτή τη φορά «δεν πέρασε η σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger