Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Βρετανικό BBC εκτιμά ότι το περίγραμμα της συμφωνίας Ελλάδας – Θεσμών είναι έτοιμο και εκτιμά ότι η πληρωμή στο ΔΝΤ θα γίνει κανονικά. Για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, ο υπουργός παραδέχτηκε πως η συμφωνία με τους θεσμούς θα προκαλέσει κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως δήλωσε η κυβέρνηση είναι δυνατή και θα τους ξεπεράσει.

Σχετικά με τις νέες προτάσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης σημειώνει πως  οδήγησαν στην άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές και πως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα βγάλουν ανακοίνωση αργότερα σήμερα στην οποία θα αναφέρουν ότι τώρα υπάρχει η βάση για επίσημη συμφωνία με την Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να απελευθερωθούν τα 7,2 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια,  παραδέχεται, πως τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να γίνουν νέες τεχνικές εργασίες προ της τελικής συμφωνίας, αλλά  δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τη δόση του ΔΝΤ (1,56 δις) στις 30 Ιουνίου.

Οι νέες ελληνικές προτάσεις,  περιλαμβάνουν νέα φορολογίκά μέτρα  για τις επιχειρήσεις, την φορολόγηση των πλουσίων και κάποιες αυξήσεις του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά.

Για τα νέα μέτρα ο υπουργός ,  ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παραβίασε τις «κόκκινες» γραμμές της, οπότε δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου, ή αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη συνέχεια προσέθεσε πως, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, 2% για του χρόνου και 3% για το 2017.

Τέλος, σχετικά με την ανακοίνωση που θα βγει σήμερα, ο υπουργός αναφέρει πως η ελάφρυνση χρέους θα είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger