Σύμφωνα με άρθρο στην βρετανική στρατιωτική επιθεώρηση Jane's International Defence Review, στη Ρουμανία έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές με το πρώτο χερσαίο σύστημα πυραυλικής άμυνας AEGIS. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ από τον Μάιο 2015 έχει θέσει σε λειτουργία το Aegis. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ, προς το παρόν πρόκειται για μια τρίμηνη φάση δοκιμών.

Το συγκρότημα έχει εγκατασταθεί στην Ντεβεζέλου, μια πρώην βάση της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη νότια Ρουμανία και αντιπροσωπεύει την δεύτερη φάση του τετρασκελούς προγράμματος γνωστό ως EPAA (European phased adaptive approach). Το πρόγραμμα είναι να παρέχει την άμυνα κατά βαλλιστικών πυραύλων.

Το συγκρότημα είναι στην πραγματικότητα μια υπερκατασκευή τύπου Ticonderoga με το σύστημα AEGIS για την εκτόξευση πυραύλων της οικογένειας SM- 3. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαΐου 2015, και μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης αναμένεται και η επίσημη παράδοση, υπό τον έλεγχο του Ναυτικού των ΗΠΑ. Προς το τέλος του 2015 αναμένονται και τα βλήματα SM-3 που θα καταστήσουν την εγκατάσταση ως το πρώτο στοιχείο του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο κύριος ανάδοχος για την ανάπτυξη και την κατασκευή των χερσαίων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας AEGIS είναι η εταιρεία Lockheed Martin. Το χερσαίο AEGIS αναπτύχθηκε επί τη βάσει της τελευταίας έκδοσης AEGIS επί πλοίου, αν και ένας αριθμός συστημάτων υποστήριξης είναι σύμφωνος με λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις. Η συνολική μάζα της τετραώροφης κατασκευής υπερβαίνει τα 900 τόνους. Τα κύρια στοιχεία των εγκαταστάσεων αντιπυραυλικής άμυνας είναι αρθρωτά, έχουν πλήρως συναρμολογηθεί και δοκιμαστεί στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κοντέινερ στη Ρουμανία, όπου συναρμολογήθηκαν επί τόπου. Τα συστήματα λογισμικού αναφέρονται σχεδόν ταυτόσημα με αυτά των πλοίων.  

Το πρώτο τέτοιο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει το σύστημα διοίκησης και ελέγχου AEGIS, ραντάρ SPY-1D και κάθετο σύστημα εκτόξευσης Mk 41, έχει κατασκευαστεί σε ένα πεδίο δοκιμών στην Χαβάη. Αυτή η εγκατάσταση πραγματοποίησε και την πρώτη δοκιμή του χερσαίου AEGIS τον Μάιο του 2014 με την εκτόξευση πυραύλου SM-3 Block IB για να αποδείξει τα βασικά στοιχεία του συστήματος. Το δεύτερο χερσαίο AEGIS που έχει ολοκληρωθεί στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Πυραυλικής στο Νιού Τζέρσεϊ είναι το σύστημα που μεταφέρθηκε και συναρμολογήθηκε στη Ρουμανία, και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία με 24 πυραύλους SM-3.


Το AEGIS της Ρουμανίας θα λειτουργεί αρχικά την έκδοση των πυραύλων SM-3 Block IB. Αυτή η έκδοση έχει πολλές βελτιώσεις σε σχέση με την ΙΑ. Το Το AEGIS της Ρουμανίας χρησιμοποιεί το τρέχον πρότυπο λογισμικό BMD 5.0, και στο ευρύτερο αμυντικό δίκτυο που εντάσσεται περιλαμβάνονται και τα προκεχωρημένα ραντάρ TPY-2 κατασκευής Raytheon, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στην Τουρκία. Το TPY-2 θα ανιχνεύσει και θα παρακολουθήσει πρώτο τους στόχους, πριν την μετάδοση των δεδομένων στο AEGIS.

Μετά τις εγκαταστάσεις στη Ρουμανία, το Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκτήσει παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Πολωνία (στο Σβούπσκ στην ακτή της Βαλτικής), οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το 2018. Αυτό το συγκρότημα θα είναι σε θέση να εκτοξεύσει τον πύραυλο της έκδοσης Block ΙΙΑ με λογισμικό BMD 5.1. Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται στη συνέχεια να εφαρμοστεί και στα άλλα συστήματα AEGIS, έτσι ώστε να μπορούν να δεχθούν τη νέα έκδοση του πυραύλου.

Σε συνεργασία με την Ιαπωνία αναπτύχθηκε ο πύραυλος Block IIB που προσδίδει μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερο εύρος στο σύστημα SM-3, προσφέροντας μια μεγαλύτερη ικανότητα αναχαίτισης κατά απειλών κατηγορίας IRBM (μέσου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους). Πρόκειται για έναν πύραυλο μεγαλύτερων διαστάσεων, αλλά μπορεί να εκτοξευτεί από τον κάθετο εκτοξευτή Mk 41.

Πέρα από την εγκατάσταση της Ρουμανίας και τη Πολωνίας, ο οδικός χάρτης του EPAA απαιτεί ένα σύστημα με τον πύραυλο αναχαίτισης Block IIB για μετά το 2020, αλλά η τέταρτη φάση του προγράμματος παραμένει προς το παρόν μόνο ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, η Raytheon βλέπει μια σειρά από ευκαιρίες για τον πύραυλο SM-3, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της έννοιας του χερσαίου AEGIS και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα. Ο πύραυλος προσφέρεται στο Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό, του οποίου οι τέσσερις φρεγάτες αεράμυνας κλάσης De Zeven Provinciën διαθέτουν συμβατούς εκτοξευτές Mk 41 και ένα σύστημα που βασίζεται στα ραντάρ SMART-L και APAR Thales, που μπορούν να παρακολουθήσουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Η έγκαιρη ενεργοποίησης του AEGIS της Ρουμανίας λαμβάνει μια νέα πολιτική σημασία εν μέσω της αναζωπύρωσης των εντάσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Προς το παρόν, η πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη συμπληρώνεται από συνολικά τέσσερα πολεμικά πλοία στην Μεσόγειο, εξοπλισμένα με το AEGIS.


Φωτογραφίες: μέσω Jane's, περισσότερες φωτογραφίες στο Flickr από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger