Ο Σόιμπλε έχει «παροπλιστεί» και δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη  διαπραγμάτευση, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του συγκυβερνώντος κόμματος (SPD) στη Γερμανία Κάρστεν Σνάιντερ.

Όπως μεταδίδει το περιοδικό  Focus, o Σνάιντερ δήλωσε σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση ZDF ότι ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε έχει πλέον την ίδια θέση στις διαπραγματεύσεις με τον συνάδελφό του από την Ελλάδα, Γιάνη Βαρουφάκη: «Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις, αλλά όχι πια να διαπραγματεύεται». Τώρα, συμπλήρωσε, μόνο οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, o Αλέξης Tσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ μιλούν.

Ο γερνμανός αξιωματούχος δήλωσε πεπεισμένος ότι, παρά την πολεμική και τα τεντωμένα νεύρα που κυριαρχούν στο θέμα της συζήτησης για την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, είπε στο Deutschlandfunk και συμπλήρωσε ότι είναι «σχετικά σίγουρος» ότι θα επιτευχθεί λίαν προσεχώς συμφωνία. Προτεινε επίσης οι δανειστές να διαγράψουν 50-60 δις του ελληνικού χρέους.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν αποτελεί επιλογή κατά τον Κάρστενς.  «Δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε». Παρέπεμψε δε στις ήδη καταβληθείσες εκ μέρους της Γερμανίας πληρωμές, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν χαμένες . Εν τούτοις, μόνο η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση, αν δηλαδή θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Ο Σνάιντερ τόνισε, επίσης, ότι η επικέντρωση της συζήτησης στην καταβολή της δόσης του δεύτερου πακέτου στην Αθήνα δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα πρέπει να  αναπτυχθεί οικονομικά , να καταπολεμήσει την διαφθορά και  να σπάσει το ολιχαρχικό σύστημα. Ο Κάσρστεν Σνάιντερ είναι «σχετικά σίγουρος» ότι συμφωνία θα επιτευχθεί, αν όχι αυτή τη βδομάδα, την ερχόμενη, για την απελευθέρωση των περίπου 7 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger