Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος


Η χθεσινή ημέρα υπήρξε ημέρα-τελεσίγραφο για την ελληνική Κυβέρνηση. Οι ευρωπαίοι εταίροι έθεσαν σαφές τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι την Κυριακή. Αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία και άρα νέο μνημόνιο τότε το μόνο που θα υπάρξει θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα συντεταγμένο GREXIT. Όπως ανέφερε δε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, έχει ήδη ετοιμαστεί σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη που θα συνοδεύεται και από ειδικό πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης.

Όλα αποτελούν το αποτέλεσμα των εξάμηνων διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους θεσμούς. Τρίτο Μνημόνιο ή GREXIT σε 4 ημέρες από σήμερα.

Η πραγματική εθνική ταπείνωση δεν έχει έλθει ακόμη. Θα έλθει σε λίγες ημέρες αν η Κυβέρνηση δεν αποδεχθεί μια λύση η οποία αναγκαστικά θα είναι, εδώ που φτάσαμε, και υφεσιακή και αντιλαϊκή και αντιπαραγωγική. Γιατί αυτή τη στιγμή προέχει η σωτηρία της χώρας, η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή μιας βίαιης εξόδου από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα σημάνει απώλεια κοινοτικού κεκτημένου, θα σημάνει απομείωση εθνικής κυριαρχίας, μιας και η εθνική κυριαρχία δεν λογίζεται μόνο με όρους εδαφικής επικράτειας αλλά και με όρους εθνικών κατακτήσεων σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομικής ισχύος.

Όσοι λένε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα σημάνει και ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας σφάλλουν και πολλές φορές λαϊκίζουν. Οι επιπτώσεις μιας εξόδου από το ευρώ θα είναι τόσο μεγάλες όπου η απώλεια εθνικής περιουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θα είναι τέτοια που μοιραία θα οδηγήσει και σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Μένουν 4 ημέρες για να το αποφύγουμε. Μένουν 4 ημέρες για να πειστεί μια Κυβέρνηση που εξελέγη για να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη να αλλάξει στάση και να προτείνει τα μέτρα που περιμένουν οι δανειστές.
Η Εθνική ταπείνωση δεν ήλθε ακόμη. Έχουμε 4 ημέρες για να την αποφύγουμε.

ΠΗΓΗ

*Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger