Στην ιστοσελίδα ellada-russia.gr και στους δημοσιογράφους Λάμπρο Ζαχαρή και Σωτήρη Τριάντη μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης και είπε τα καλύτερα για την ελληνορωσική συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων που είναι γάτα με πέταλα δεν θέλει να αφήσει την ρώσικη αρκούδα στα χέρια του Λαφαζάνη και των ακροδεξιών.

Είπε να την κανακέψει κι αυτός. Αλλωστε ο Λεβέντης σκίζει στη βόρειο Ελλάδα και ο Ιβάν ο τρομερός Σαββίδης, είναι πάντα στο πλευρό του.

Ιδού το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων για την συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων>

Η συναντησή μας πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η τελευταία δημοσκόπηση που τον βάζει με μεγάλο ποσοστό στη Βουλή . Ελληνορωσικά, μεταρρυθμίσεις, χρέος, ιδιωτικοποιήσεις, εκλογές, συνεργασίες, ζυμώσεις αλλά και νέες “προφητείες” αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της κουβέντας μας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

«Η Ρωσία με την Ελλάδα πρέπει να έχουν σχέσεις φιλικές και πολύ στενές σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, οικονομικό, εξωτερικής πολιτικής» εξηγεί ο Πρόεδρος της ΕΚ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα απέναντι στη Ρωσία ήταν μια πολιτική «ασυνέπειας και αναξιοπιστίας. Από τη μία οι κυβερνήσεις προσέγγιζαν τους Ρώσους αλλά από την άλλη, ό,τι συμφωνία έκαναν ατονούσε ή ματαιωνόταν λόγω πίεσης από άλλους παράγοντες» . Όπως έγινε επί πρωθυπουργίας Καραμανλή; των ρωτάμε. «Ναι, διότι αν ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις μία συμφωνία, τότε μην την κάνεις καθόλου», μας απαντά.


Αν ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του Καραμανλή, θα πήγαινε εκεί να το συζητήσει. «Δεν θα έκανα πρώτα συμφωνία με τους Ρώσους με τον κίνδυνο να υποκύψω αργότερα σε πιέσεις. Θα πήγαινα να συνεννοηθώ ώστε στο ενεργειακό σχέδιο της Ευρώπης να εντασσόταν ο αγωγός αυτός και όχι να ήταν «τορπίλη» κατά της Ευρώπης. Άλλωστε ούτε η Ρωσία πιστεύω ότι θα ήθελε να τορπιλίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Στηρίζει ανοιχτά την υλοποίηση του Νότιου Ευρωπαϊκού αγωγού καθώς και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των 2 χωρών. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία αυτού του αγωγού διότι είναι προς το συμφέρον της. Επίσης πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν κάποια παλιά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία και οι δύο λαοί τα πιστεύουν και τα υπηρετούν.Εξάλλου το γεγονός ότι η Ελλάδα δηλώνει Ευρώπη δεν νομίζω να στενοχωρεί τους Ρώσους, δεδομένου ότι σε όλες τις πρόσφατες συζητήσεις για την Οικονομία υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ήταν ξεκάθαροι εξαρχής και αυτό μου άρεσε. Ενώ κάποιοι άλλοι εντός Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί ότι ο Πούτιν βάζει δάκτυλο για να φύγουμε από το ευρώ. Αυτό δεν το έκανε ποτέ και είναι προς τιμήν του».

Κεφαλαιο μεταρρυθμίσεις. Ποιες προκρίνει ο Β. Λεβέντης
«Πάντως όχι αυτές που λένε στη συμφωνία· αυτές είναι ανόητες μεταρρυθμίσεις. Οι άμεσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι να σταματήσουν οι αργομισθίες σε ΔΕΚΟ και σε Δήμους -όπου το 30% είναι αργόμισθοι και δεν προσέρχονται καθόλου στον χώρο εργασίας-, να απολυθούν οι 1.500 διορισμένοι στη Βουλή που είναι επίσης αργόμισθοι, καθώς και 12.000 αποσπασμένοι του Δημοσίου που δεν εργάζονται καθόλου· επίσης υπάρχουν 319.000 άτομα που παίρνουν τρεις κύριες συντάξεις, 220.000 πολυθεσίτες, 400.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ και ταυτόχρονα εργάζονται, καθώς επίσης οι σύμβουλοι και παρασύμβουλοι των Υπουργών. Με άλλα λόγια, υπάρχει τεράστια ασωτία όσον αφορά τον έλεγχο των κρατικών δαπανών. Επίσης, οι πλούσιοι παίρνουν τη σύνταξή τους κανονικά ενώ δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό. Χρειαζόμαστε δηλαδή κάθαρση στο Δημόσιο και τόνωση του Ιδιωτικού τομέα, ενώ εκείνοι κάνουν το αντίθετο: κρατούν το Δημόσιο άθικτο και μεταφέρουν όλο το βάρος στον Ιδιωτικό τομέα».

Τα σενάρια εκλογών
«Αρκετά σύντομα. Πιστεύω ότι θα γίνουν κοντά στις ημερομηνίες 13 με 20 Σεπτεμβρίου επειδή η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη και αυτό αποτελεί συνταγματική αταξία. Και όλοι κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να γίνει η συμφωνία και να μην πάμε στη δραχμή», εκτιμά ο Πρόεδρος της ΕΚ.

«Τρίτο κόμμα η Ένωση Κεντρώων »
«Δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε με κανέναν και πιστεύω ότι θα είμαστε τρίτο κόμμα. Ότι δηλαδή θα καταφέρουμε να περάσουμε το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή, έστω και την τελευταία εβδομάδα. Αυτό που θα κάνουμε λοιπόν είναι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα -το οποίο πιστεύω ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα 22% περίπου- χωρίς όμως να μετέχουμε στην Κυβέρνηση. Όμως θα είμαστε κάθετοι στο να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που ανέφερα προηγουμένως και θα ελέγχουμε την Κυβέρνηση κάθε μήνα για αυτό» επισημαίνει ο Β. Λεβέντης .

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματικά τη θέληση να κάνει μεταρρυθμίσεις, μας απαντά: «Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει τη σημερινή μορφή του. Δηλαδή θα βρίσκονται εκτός οι λεγόμενοι «δραχμιστές» και θα παραμείνουν οι παραδοσιακοί κεντροαριστεροί. Παράλληλα ευελπιστώ ότι η Ένωση Κεντρώων θα βρίσκεται σε θέση να πιέζει για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Διότι όταν δεν είσαι αυτοδύναμος φεύγει η αλαζονεία και αναγκάζεσαι να κάνεις διάλογο. Αν όμως δούμε ότι δεν γίνονται οι μεταρρυθμίσεις τότε θα αποσύρουμε άμεσα την ψήφο εμπιστοσύνης».

Μια διαφορετική άποψη για το χρέος
«Το θέμα του Χρέους έχει λυθεί. Έχω μιλήσει με Ευρωπαίους και γνωρίζω πως όταν «πιάσουμε» 3% πλεόνασμα τότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους από 180% στο 120% του ΑΕΠ - το έχουν δηλώσει μάλιστα από το 2012. Με άλλα λόγια, δεν θα μας αφήσουν να βγούμε στις αγορές με το βάρος του χρέους», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΚ.

Μια άλλη άποψη για της ιδιωτικοποιήσεις
«Η Ένωση Κεντρώων δεν είναι υπέρ του ξεπουλήματος δημόσιας περιούσιας, αλλά να γίνεται μία μίσθωση 30 ετών χωρίς να πωλείται γη. Παράλληλα, ο επενδυτής θα δεσμεύεται ότι μετά την πάροδο των 30 ετών θα αποχωρεί. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην υπάρχουν αργόμισθοι στις ΔΕΚΟ και να μην γεννούν ελλείμματα. Αυτά πρέπει να κοπούν μαχαίρι».

Τι έπρεπε να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις
«Εκείνοι έθεσαν σε κίνδυνο το πολιτικό προφίλ τους φτιάχνοντας μνημονιακές κυβερνήσεις και ισχυρίζονται ότι το έκαναν για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ· τον Γιώργο Παπανδρέου αν τον ρωτήσετε γιατί μας έβαλε στο μνημόνιο θα σας πει ακριβώς αυτό. Η λύση όμως θα ήταν να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις από το 2009 -χωρίς μνημόνιο- και ύστερα να ζητούσαμε στους ξένους να καθυστερούσαμε λίγο την πληρωμή των ομολόγων των τριών πρώτων ετών. Ακόμα και σήμερα, κάτι τέτοιο θα αναγκαστούμε να κάνουμε».



(φωτό: στο κέντρο ο πρόεδρος της ΕΚ, Βασίλης Λεβέντης. Αριστερά και Δεξιά οι δημοσιογράφοι Λάμπρος Ζαχαρής και Σωτήρης Τριάντης, αντίστοιχα)


ΠΗΓΗ


* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger