Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ΗΠΑ και Ευρώπης για την εμφανή ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει τη διεξαγωγή ναυτικών στρατιωτικών γυμνασίων στην ανατολική Μεσόγειο εντός Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο. 

Το καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, πέρασε σήμερα, Πέμπτη, τα στενά του Βοσπόρου για να λάβει μέρος στα γυμνάσια που αναμένεται να διεξαχθούν στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο συριακό λιμάνι Ταρτούς και στην Κύπρο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα είχε ειδοποιήσει την Κύπρο για την πιθανότητα το Πολεμικό Ναυτικό της να πραγματοποιήσει γυμνάσια στην περιοχή αυτή χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώσει επίσημα τη διεξαγωγή τους.

«Περισσότερες από 40 ασκήσεις μάχης έχουν σχεδιαστεί» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η οποία αναφέρεται σε ασκήσεις πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας.

«Οι ασκήσεις αυτές συνάδουν με το σχέδιο εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού που εγκρίθηκε το 2014» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία δεν αναφέρεται καθόλου στον πόλεμο στη Συρία κάνοντας μάλλον λόγο για ασκήσεις «ρουτίνας».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, πέρασε σήμερα, Πέμπτη, τα στενά του Βοσπόρου για να λάβει μέρος στα γυμνάσια στα οποία συμμετέχουν ακόμη ένα αποβατικό σκάφος και ένα αντιτορπιλικό.

Τα γυμνάσια, που αναμένεται να διεξαχθούν στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο συριακό λιμάνι Ταρτούς και στην Κύπρο, πραγματοποιούνται ενώ ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την Τετάρτη μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρέλαβε από τη Ρωσία, σε μία νέα ένδειξη της αυξημένης υποστήριξης που παρέχει η τελευταία στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού, αύξησε πρόσφατα την υποστήριξή της στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, πόφαση που προκάλεσε την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Σύροι έχουν παραλάβει κυρίως μαχητικά αεροσκάφη και νέα όπλα για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Βρετανία ανησυχούν για μία «πολύ σημαντική» αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Βρετανό ομόλογό του στο Παρίσι.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αναμένεται να συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ το απόγευμα. Οι δυο τους θα συναντήσουν αργότερα σε δείπνο τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕυρωπαΪκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger