Από τα δυτικά και συγκεκριμένα από τα νησιά του Ιονίου ξεκίνησε να πλήττει τη χώρα το κύμα κακοκαιρίας για το οποίο είχε προειδοποιήσει και η ΕΜΥ. Ηδη σε ορισμένα νησιά, όπως η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Κέρκυρα παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. 

Η δυνατή νεροποντή στην Κεφαλονιά, που ξεκίνησε στις τρεις το μεσημέρι, κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να μετατρέψει τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια που παρέσυραν στο διάβα τους αυτοκίνητα, τραπέζια, καρέκλες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους.


Σύμφωνα με τον κύριο Δρακουλόγκωνα, αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, αστυνομία και πυροσβεστική επιχείρησαν σε δεκάδες περιπτώσεις, ενώ απεγκλώβισαν 90 άτομα από αυτοκίνητα, σπίτια και καταστήματα που είχαν πλημμυρίσει.

Αυτή την ώρα το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα.

Η απροσδόκητη θεομηνία κατάφερε να ξεριζώσει δέντρα στο νησί, ενώ υπάρχουν ζημιές και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.



Η κακοκαιρία έπληξε και τα υπόλοιπα Επτάνησα



Η καταιγίδα που έπληξε την νότια Κέρκυρα προκάλεσε καταστροφές στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου.


Το οδόστρωμα σε περιφερειακό δρόμο υποχώρησε, ενώ το νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου παρουσίαζε μακάβρια εικόνα αφού πέντε τάφοι άνοιξαν και μετατοπίστηκαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Χλωμού, Χρήστο Παυλίδη οι ζημιές που προκλήθηκαν στο νεκροταφείο είναι «αδιανόητες», ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και κάτοικος του μικρού χωριού, «τα κόκαλα των αποθανόντων συγγενών τους βρίσκονται διάχυτα έξω από τους τάφους».

Στην Ιθάκη έχουν προκληθεί επίσης ζημιές από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες 

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η Κεφαλονιά ήταν από τα πρώτα μέρη της Ελλάδας που θα χτύπαγε η κακοκαιρία.  Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές  θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Για το λόγο αυτό η ΕΜΥ εξέδωσε νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού αλλά και οδηγίες προφύλαξης πληθυσμού.

Πιο αναλυτικά:
1. Σήμερα Παρασκευή (25-09-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και τη Δυτική Πελοπόννησο.
2. Αύριο Σάββατο (26-09-2015)
α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, σε όλα τα ηπειρωτικά (έκτος της Θράκης) και πιθανόν πρόσκαιρα στην Κρήτη και τις Κυκλάδες (κυρίως στις δυτικότερες περιοχές).
β. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα αρχικά στα δυτικά και την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Το βράδυ στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ή και θα σταματήσουν.
γ. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν πιθανόν να είναι και η Αττική μέχρι το βράδυ.
3. Την Κυριακή (27-09-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά περιόδους στη Μακεδονία, και πιθανόν μέχρι νωρίς το πρωί στις Σποράδες και τη Θεσσαλία.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
 Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Φωτογραφίες:  Facebook Eleni Hioni

iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger