Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή στην Κάρπαθο λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ, προκαλώντας αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν της τάξεως των 4,9 Ρίχτερ και έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους που υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Η περιοχή φαίνεται ότι αντιμετωπίσει σοβαρή σεισμική έξαρση και

Σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ ταρακούνησε και τα Δωδεκάνησα και στις 24 Ιουλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Νισύρου.
H σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 12:58 στην Κω έγινε αισθητή και στο Ηράκλειο αλλά και στην ανατολική Κρήτη.

Η δόνηση, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προκαταρκτικής εκτίμησης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (αυτόματη λύση), ήταν εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προερχόταν από απόσταση 52,2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κω και 29 χιλιόμετρα δυτικά της Νισύρου, ενώ το εστιακό του βάθος φθάνει τα 129 χιλιόμετρα.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» με τίτλο: «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe» («Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη») παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe) που θα βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξεχωρίζει η ίδια περιοχή που έδωσε αυτούς τους σεισμούς, ανάμεσα σε Κρήτη και Ρόδο.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!
Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger