Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε λίγο πριν από τις 02.00 (ώρα Ελλάδος) και την πρωτεύουσα Σαντιάγκο της Χιλής και προκάλεσε τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, αφού έγινε αισθητή μέχρι το Μπουένος Άιρες. 

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 5 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ενώ έχουν σημειωθεί καταστροφές. Κύματα ύψους έως και 4,5 μέτρα χτύπησαν τις παραλίιακές περιοχές της Χιλής, ανάμεσα τους και την πόλη Κοκίμπο.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, υπάρχει ακόμα ηι πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων κυμάτων στις ακτές της Χιλής και του Περού μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς και την Χαβάη.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή έξω από τη Χιλή και εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων.  Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν 20 λεπτά αργότερα δύο σεισμικές δονήσεις 6,2 και 6,4 βαθμών.

Πέντε νεκροί ανάμεσά τους και μια γυναίκα και 15 τραυματίες σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τις πρώτες πληροφορίες και όπως ανέφερε το Γαλλικό πρακτορείο είναι ο έως τώρα απολογισμός του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα παράλια της Χιλής κοντά στην πόλη Ιλλαπέλ, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο  δήμαρχος της πληγείσας περιοχής.

«Ένα άτομο πέθανε όταν ένα τούβλο έπεσε από ένα εστιατόριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι γυναίκα. Υπάρχουν 12-15 τραυματίες», δήλωσε αρχικά και στις πρώτες στιγμές μετά τον σεισμό  ο δήμαρχος της Ιλλαπέλ, Ντένις Κορτέζ σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με την El Comercio και αναμεταδίδει το Russia Today.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναφέρει ότι  άλλα δύο άτομα αγνοούνται.


Συναγερμός για τσουνάμι σήμανε λίγο μετά τα  8,3  Ρίχτερ για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού ενώ οι κάτοικοι με οδηγίες των αρχών άρχισαν να απομακρύνονται από τα σπίτια τους και να παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους. Συγκεκριμένα εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι για περιοχές της Νότιας Αμερικής αλλά και μέχρι την Χαβάη, την Καλιφόρνια και την Γαλλική Πολυνησία.

Αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

 Λίγο αργότερα τα κύματα που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό στα ανοικτά των ακτών της Χιλής, άρχισαν να πλήττουν την  ακτογραμμή της χώρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ONEMI και αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο δήμαρχος της πόλης Coquimbo δήλωσε στο CNN, ότι η πόλη του έχει αρχίσει να πλημμυρίζει. Πλάνα δείχνουν και πλημμύρες στην παράκτια πόλη Avenida Borgono, δυτικά του Σαντιάγκο. Στην πόλη Ιλαπέλ, που απέχει περίπου 46 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

H πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ, μεταβαίνει στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

«Για άλλη μία φορά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμη σφοδρό πλήγμα της φύσης…», δήλωσε η πρόεδρος σε τηλεοπτικό της διάγγελμα.

Υπάρχει άγνωστος αριθμός τραυματιών και έχουν καταστραφεί κτίρια.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger