Το αυθεντικό μέλι Ανζέρ διατίθεται μόνο μέσω του τοπικού συνεταιρισμού ο οποίος αριθμεί 200 μελισσοκόμους με 3.000 κυψέλες.

Το πιο ακριβό, και σπάνιο, μέλι του κόσμου βγαίνει στον Πόντο
Το φημισμένο μέλι παράγεται στο παρχάρι Ανζέρ, στο νομό Ριζούντας και συγκεκριμένα στην επαρχία Ικίζντερε, τον Διπόταμο των Ελλήνων
Next
Η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της Τουρκίας και το όνομά του έχει συνδεθεί με ένα εκλεκτό (και πανάκριβο) προϊόν. Στο παρχάρι Ανζέρ, στο νομό Ριζούντας και συγκεκριμένα στην επαρχία Ικίζντερε, τον Διπόταμο των Ελλήνων, παράγεται το φημισμένο και θαυματουργό μέλι Ανζέρ. Το παρχάρι 
Το μέλι της περιοχής, που έχει κηρυχθεί τουριστική περιοχή από το 1991, θεωρείται θεραπευτικό καθώς οι μέλισσες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο έχουν στη… διάθεσή τους 500 είδη αλπικών λουλουδιών, εκ των οποίων τα 90 ενδημικά. Η φήμη αλλά και η τιμή του έχουν εκτοξευτεί στα ύψη εξαιτίας των εργαστηριακών αναλύσεων που έχουν δείξει ότι (μεταξύ άλλων) ενδείκνυται για τη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, εγκεφαλοπαθειών και καρδιοπαθειών, καθώς και για τη στυτική δυσλειτουργία.

Στην αγορά της Τουρκίας κυκλοφορούν διάφορα μέλια που πλασάρονται ως μέλι Ανζέρ· ωστόσο το αυθεντικό διατίθεται μόνο μέσω του τοπικού συνεταιρισμού ο οποίος αριθμεί 200 μελισσοκόμους με 3.000 κυψέλες.

Μιλώντας στο Anadolu, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού μελισσοκόμων Οσμάν Τζιβελέκ ανέφερε ότι η φετινή παραγωγή είναι αυξημένη και φτάνει τους δύο τόνους. «Φτάσαμε σε επίπεδα ρεκόρ γιατί απαγορεύτηκε η κτηνοτροφία με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα λουλούδια», εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, δείγματα μελιού έχουν σταλεί στο Πανεπιστήμιο Χατζάπετε για ανάλυση. Όταν δοθεί από εκεί το πράσινο φως, τότε θα αρχίσει η πώληση.

Για να αγοράσει κάποιος μέλι Ανζέρ από τη φετινή παραγωγή πρέπει να δώσει 850 λίρες Τουρκίας (270 ευρώ) το κιλό.


Οι παραγγελίες γίνονται απευθείας στο συνεταιρισμό των μελισσοκόμων και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Από πέρσι υπάρχουν ήδη 1.200 αιτήσεις ενώ οι φετινές έχουν φτάσει αισίως τις 700. «Στόχος μας είναι το μέλι να πάει κυρίως σε ασθενείς», καταλήγει ο Οσμάν Τζιβελέκ. 


ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger