του Βασίλη Καπούλα

Η Ρωσία βλέποντας τον πόλεμο κατά των ισλαμιστών της Συρίας να μεταπίπτει σε "proxy war" με Σ.Αραβία, Κατάρ, Τουρκία και ΗΠΑ δημιουργεί μια νέα στρατιωτική δύναμη με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες στην κεντρική Ασία ενώ προειδοποίησε Σ.Αραβία και Κατάρ ότι oποιαδήποτε χώρα εφοδιάσει τους ισλαμιστές με MANPADS (σχετική ενημέρωση  εδώ) θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία!

Ο Β.Πούτιν τόνισε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτητων Κρατών ότι οι "ισλαμιστές θέλουν να διεισδύσουν από το Αφγανιστάν σε ολόκληρη την κεντρική Ασία, πρέπει να προετοιμαστούμε στρατιωτικά"!

Η Ρωσία και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστούν τα σύνορα τους σε καιρούς κρίσης όπως τονίστηκε.

Η απόφαση πάρθηκε σε συνεδρίαση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών στο Καζακστάν χτες Παρασκευή.

Οι χώρες αυτές είναι Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Μολδαβία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος Συρίας-ισλαμιστών δεν είναι πλέον μόνο ένας proxy war μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά μία σύγκρουση με θρησκευτικές πλέον διαστάσεις!

Στην κεντρική εικόνα του άρθρου ένας Ορθόδοξος ιερέας ευλογεί ένα ρωσικό πύραυλο που πρόκειται να πλήξει τους ισλαμιστές στην Συρία.
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Reuters, Noah Browning, ο ιερέας ρίχνει αγιασμό στον πύραυλο πριν φορτωθεί σε ρωσικό μαχητικό!

Η ευλογία αυτή του πυραύλου έρχεται μετά της δηλώσεις του Πατριάρχη Κύριλλου ο οποίος είχε δηλώσει (δείτε σχετικά εδώ) ότι η "Ρωσία αυτή τη στιγμή δίνει ιερό πόλεμο απέναντι στην τρομοκρατία και τους ισλαμιστές, η Ρωσία πήρε μια υπεύθυνη απόφαση να προστατέψει το λαό της Συρίας από μια τρομοκρατική τυραννία και πρόσθεσε πως η στρατιωτική παρέμβαση ήταν απαραίτητη"!

"Η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι μια ιερή μάχη και η χώρα μας, η Ρωσία, είναι πιο ενεργή δύναμη στον κόσμο που μάχεται κατά της τρομοκρατίας" είπε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της εκκλησίας Vsevolod Chaplin.

O Πατριάρχης ανέφερε πως η "στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας ήταν απαραίτητη από τη στιγμή που η πολιτική διαδικασία δεν έφερε καμία βελτίωση στις ζωές αθώων ανθρώπων, χρειάζονταν στρατιωτική προστασία"!

Ανέφερε το βασανισμό των Χριστιανών στην περιοχή, την απαγωγή κληρικών και την καταστροφή εκκλησιών προσθέτοντας ότι "και οι Μουσουλμάνοι δεν υποφέρουν λιγότερο.

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ν.Ρογκόζιν είχε υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή ρητορική λέγοντας ότι οι πύραυλοι cruise Kalibr που εκτοξεύτηκαν από τα ρωσικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα ήταν ένα "δώρο για τους τρομοκράτες ισλαμιστές και πρόσθεσε πως "τους ανοίξαμε τον τάφο"!

Συγκεκριμένα έγραψε στο twitter: "Δώρο για το LIH για το άνοιγμα των τάφων τους".

Στην ομιλία του ο Β.Πούτιν στη συνεδρίαση της ΚΑΚ προειδοποίησε για πιθανή στρατιωτική εισβολή ισλαμιστών από το Αφγανιστάν καλώντας τις χώρες της ΚΑΚ να προετοιμαστούν να δράσουν από κοινού για να αποκρούσουν τέτοιες επιθέσεις.

"Πράγματι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πολύ κρίσιμη. Οι τρομοκράτες κερδίζουν μεγάλη επιρροή και δεν κρύβουν τα σχέδια τους περαιτέρω επέκτασης" είπε. "Ένας από τους στόχους τους είναι να διεισδύσουν στην Κεντρική Ασία. Είναι σημαντικό για εμάς να προετοιμαστούμε για να δώσουμε μια συντονισμένη απάντηση σε ένα τέτοιο σενάριο".

Οι παρατηρήσεις του Β.Πούτιν ήρθαν μόλις μια ημέρα αφού ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την διατήρηση 9.800 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν...

Ο σχηματισμός αυτής της κοινής στρατιωτικής δύναμης θα μεταφραστεί ως το στρατιωτικό ισοδύναμο του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο...

Επιπλέον, ο Β.Πούτιν κάλεσε όσες χώρες ενδιαφέρονται για λύση στο πρόβλημα της Συρίας να συνεργαστούν με το επιχειρησιακό κέντρο που έχουν συστήσει οι "4+1" στη Βαγδάτη για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι " Ο Β.Πούτιν δείχνει πόσο μεγάλη ιδιοφυία είναι. Γνωρίζει ότι θα υπάρξει αντίκτυπος από την ρωσική στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία από τις τρομοκρατικές ομάδες που έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Δύση και γνωρίζει ότι θα υπάρξει πίεση με την αποστολή αυτών των τρομοκρατικών ομάδων σε γειτονικές χώρες".

"Χωρίς να δείχνει με το δάχτυλο τη Δύση, λέει σε όλους να είστε προετοιμασμένοι.. Ο ίδιος τύπος διείσδυσης που συνέβη στη Συρία μπορεί να συμβεί και στις χώρες σας, συνεπώς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα σύνορα μας είναι ασφαλή και ότι οι εισβολείς δεν θα μπουν στις χώρες μας".

"Όσο μεγάλη στρατιωτικά είναι η Ρωσία, δεν θα μπορέσει να χειριστεί μία κρίση παρόμοια με αυτή της Συρίας αν συμβεί σε μισή ντουζίνα χώρες"!

Όλα δείχνουν ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία δεν θα είναι σύντομη καθώς έχουν μεταφερθεί από χορευτές, τραγουδιστές για την ψυχαγωγία των στρατιωτών μέχρι και ιερείς...

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger