Ο καιρός το Σαββατοκύριακο μας θυμίζει ότι έρχεται χειμώνας. Βροχές, άνεμοι και καταιγίδες συνθέτουν στο σκηνικό του καιρού όλο το Σαββατοκύριακο ενώ κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα, προειδοποιεί η ΕΜΥ.

Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει μείωση από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (17-10-2015) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά.

Ισχυρές είναι και οι πιθανότητες έντονης χαλαζόπτωσης.

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες: 
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. 

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. 

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. 

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger