Η ταυτότητα του δράστη του χθεσινού μακελειού σε Κολέγιο του Ορεγκον ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για τον 26χρονο Κρις Χάρπερ Μέρσερ, κάτοικο της περιοχής που δεν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αμπκουα. Πρόχειρη έρευνα στο blog που διατηρούσε ο δράστης δείχνει το ενδιαφέρον του για τις λεπτομέρειες αντίστοιχων επιθέσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ.



Σύμφωνα με τον πατέρα μιας φοιτήτριας που τραυματίστηκε κατά την επίθεση, ο Χάρπερ στόχευε Χριστιανούς. Πριν μπει στο χειρουργείο η Anastasia Boylan περιέγραψε στον πατέρα και τον αδελφό της τη στιγμή του μακελειού:

«Περίμενα πολλά χρόνια μέχρι να το κάνω αυτό, είπε στον καθηγητή πριν τον πυροβολήσει. Όσοι βρισκόντουσαν στην αίθουσα έπεσαν στο έδαφος. Ο Χάρπερ γέμισε ξανά το όπλο του, διέταξε τους φοιτητές να σηκωθούν όρθιοι και τους ρώτησε αν ήταν Χριστιανοί.

«Επειδή είστε Χριστιανοί, θα δείτε το Θεό σε ένα δευτερόλεπτο» τους έλεγε πριν τους πυροβολήσει, δήλωσε ο πατέρας της στο CNN.

H 18χρονη φοιτήτρια επέζησε παριστάνοντας τη νεκρή.

Δέκα νεκροί και επτά τραυματίες

«Προς το παρόν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των δέκα νεκρών» και επτά τραυματιών δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Τζον Χάνλιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει εάν ο δράστης της επίθεσης περιλαμβάνεται στους δέκα νεκρούς.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 13 νεκρούς και 20 τραυματίες.



Ο σερίφης αρνήθηκε πάντως να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη.

«Δεν θα με ακούσετε να προφέρω το όνομά του. Δεν θα του δώσω την αναγνώριση που αναμφίβολα αναζητούσε πριν διαπράξει αυτή την τρομακτική πράξη», εξήγησε.

Σύμφωνα με πηγές του CBS News, τέσσερα όπλα βρέθηκαν στον τόπο της επίθεση, τρία πιστόλια και ένα τουφέκι.

Ο σερίφης Χάνλιν διευκρίνισε ότι ο δράστης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία, στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης εκτέλεσε μεθοδικά τα θύματά του περνώντας από τάξη σε τάξη και ανοίγοντας πυρ.

Οργή Ομπάμα και «καρφιά» για τους λομπίστες των όπλων

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας δεν αρκούν», δήλωσε ένας οργισμένος Μπαράκ Ομπάμα. «Εχει γίνει ρουτίνα», είπε καλώντας το Κονγκρέσο να εισαγάγει νομοθεσία ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Απευθυνόμενος δε στους Αμερικανούς, τους κάλεσε να ζητήσουν τον λόγο από τους αντιπροσώπους τους στο Κονγκρέσο. «Κάθε φορά που θα επαναλαμβάνεται ένα τέτοιο δράμα, θα επαναλαμβάνω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά και ότι οφείλουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία».

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν για την προώθηση νομοθεσίας που θα θέτει ένα περιοριστικό πλαίσιο στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, προσέκρουσε όμως στην αντίθεση του πανίσχυρου λόμπι των όπλων, την Εθνική Ενωση Οπλων (NRA).



Ο ίδιος ο σερίφης της κομητείας του Ντάγκλας, ο Τζον Χάνλιν , ο οποίος είναι επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης στο Πανεπιστήμιο Αμπκουα, περιλαμβάνεται στους εκατοντάδες σερίφηδες της χλώρας που έχουν ταχθεί κατά της εισαγωγής οποιασδήποτε νέας νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. 

Ο σερίφης, που δεν ήθελε να προφέρει το όνομα του δράστη, είχε απευθύνει πριν από δύο χρόνια επιστολή προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στην οποία έγραφε ότι ο έλεγχος των όπλων δεν είναι η λύση για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων, όπως οι επιθέσεις στα σχολεία και οι ομαδικές δολοφονίες» και είχε δηλώσει ότι διατηρεί το δικαίωμα να μην εφαρμόσει στη δική του κομητεία νονμοθεσία που θα περιορίζει την οπλοκατοχή.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger