"Ο Θεός τους στέλνει από τον ουρανό. Δεν ανήκουν στο κράτος"

Ένταση έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των κατοίκων του χωριού Saricicek, στην ανατολική επαρχία Μπινγκόλ. Αιτία, οι μετεωρίτες που πέφτουν στο χωριό και η είδηση ότι οι χωρικοί τους πωλούν σε συλλέκτες μετεωριτών από την Ρωσία και την Γερμανία με τιμή 60 δολάρια το γραμμάριο!

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Mehmet Simsek, απέστειλε στο χωριό ελεγκτές για να εξετάσουν το θέμα επί τόπου και για να αποφασίσουν, αν θα επιβάλουν ή όχι φορολογία στους χωρικούς. Η είδηση έχει θορυβήσει τους κατοίκους του χωριού, που δηλώνουν στον Τύπο ότι δεν είναι δίκαιο να φορολογηθούν για κάτι που «απλά μαζεύουν από το έδαφος και που τους το στέλνει ο Θεός από τον ουρανό»!

Οι πληροφορίες που έχει το υπουργείο Οικονομικών είναι, ότι, μόνο την τελευταία εβδομάδα οι χωρικοί από το Saricicek κέρδισαν 200.000 δολάρια από την πώληση μετεωριτών σε Ρώσους και Γερμανούς συλλέκτες, που αγοράζουν τους μετεωρίτες, αφού τους θεωρούν πολύτιμους επειδή χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες σε έρευνες που σχετίζονται με το διάστημα.

Οι κάτοικοι του χωριού έχουν ενημερωθεί για την αξία του «θεόσταλτου δώρου» από καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, ενώ, σύμφωνα με τον Selçuk Topal, καθηγητή Αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «ο λόγος που οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο δείχνουν ενδιαφέρον για τους μετεωρίτες του Μπινγκόλ είναι ότι αυτοί χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά πειράματα που αφορούν την διαστημική έρευνα».

Ο υπουργός Οικονομικών στη γειτονική χώρα, Mehmet Simsek, παρακολουθεί τις αντιδράσεις των πολιτών για την φορολόγηση ή όχι των μετεωριτών και, μέσω των social media, αφού είναι και ο ίδιος χρήστης στο Twitter.

Ο İsmail Ergün, ένας από τους κατοίκους του Saricicek, που πουλά και ο ίδιος μετεωρίτες σε συλλέκτες, δήλωσε στον Τύπο: «Οι χωρικοί μαζεύουν πέτρες, είναι αλήθεια, αλλά δεν έχουν εμπλακεί σε εμπόριο, από τα χρήματα πληρώνουν τα χρέη τους, δεν έχουμε ιδρύσει εταιρείες, ούτε προσλαμβάνουμε εργάτες να ψάξουν για πέτρες, εμείς απλά τις μαζεύουμε, δεν πρέπει να φορολογηθούμε».

Ένας άλλος κάτοικος του χωριού, ο Rıdvan Ergün, δήλωσε: «Ο Θεός τους στέλνει από τον ουρανό (τους μετεωρίτες), λένε ότι οι πέτρες ανήκουν στο κράτος, δεν πρέπει να φορολογηθούμε γιατί δεν τις βγάζουμε από τη γη».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger