Ο Γκεόργκι Λουντόβσκι, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ανακοίνωσε την τύπωση 1 τρις ρουβλιών μέχρι τον Δεκέμβριο.

Αιτία φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επικεφαλής της τράπεζας, πως το τέλος τέλους του έτους υπάρχει πάντα μεγαλύτερη ζήτηση μετρητών.
Η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, εξήγησε ότι η απόφαση συνδέεται με τη συνήθη εποχιακή ζήτηση μετρητών, που είναι χαρακτηριστική για το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τη στατιστική της ΚΤ, ο όγκος των μετρητών αυξάνεται κάθε χρόνο το Δεκέμβριο, ενώ με την αρχή του νέου έτους αρχίζει ξανά την πτωτική τάση. Το Δεκέμβριο του 2014 ο όγκος των μετρητών αυξήθηκε κατά 914 τρισ. ρούβλια (13,7 δισ. δολ.) φτάνοντας τα 8,8 τρισ. ρούβλια (132 δισ. δολ.), ενώ τον Ιανουάριο του 2015 είχε μειωθεί ήδη ως τα 7,7 τρισ. ρούβλια (115,7 δισ. δολ.).

Ωστόσο ο γενικός επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου αναλύσεων οικονομικού συστήματος της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, ανέφερε πως η τύπωση τέτοιου ύψους ρουβλιών μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας.

Ο Σεργκέι Γκριγκοριάν, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της Ένωσης Ρωσικών Τραπεζών, εξηγεί ότι η περαιτέρω μείωση του όγκου των ρουβλίων μπορεί να οφείλεται στην εκροή κεφαλαίων, τη μετατροπή ρουβλίων σε ξένο νόμισμα, τις καταθέσεις σε λογαριασμούς. Σύμφωνα με την Ελβίρα Ναμπιούλινα, η έκδοση χρήματος «δεν θα επιδράσει υπό οιονδήποτε τρόπο» στους νομισματικούς συντελεστές, ενώ η Τράπεζα της Ρωσίας σκοπεύει να λάβει υπόψη τις παραμέτρους της ζήτησης χρημάτων σε μετρητά. Νωρίτερα, η υπηρεσία Τύπου της ΚΤ είχε αναφέρει ότι «δεν γίνεται λόγος για αύξηση της προσφοράς χρημάτων» (της συνολικής ποσότητας του χρήματος στην οικονομία της χώρας, σε μετρητή ή όχι μορφή).

Ωστόσο, οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από τη RBTH θεωρούν πως αυτό είναι αδύνατο. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκριγκοριάν, το να τυπώσεις επιπλέον χρήματα και να τα κυκλοφορήσεις, χωρίς ταυτόχρονα να αυξήσεις την ποσότητα του χρήματος, είναι δυνατό μόνο αν αποσύρεις ένα τμήμα των νομισμάτων, για παράδειγμα παλιών. Στην ανακοίνωση όμως της ΚΤ δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Ο διευθυντής του Τραπεζικού Ινστιτούτου της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Βασίλι Σολοντκόφ, είπε ότι πρόκειται πιθανόν για την αντικατάσταση 1 τρισ. ηλεκτρονικών χρημάτων σε μετρητά. Πάντως ο Γκριγκοριάν σημειώνει ότι η αύξηση της ποσότητας χρήματος θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη, καθώς «όσο περισσότερα είναι τα χρήματα, τόσο ισχυρότερη είναι η οικονομία, ενώ στη Ρωσία ο συντελεστής αύξησης της ποσότητας του χρήματος έναντι του ΑΕΠ, είναι ιδιαίτερα χαμηλός».


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger