Το 2016 θα είναι ένα έτος που οι τραπεζίτες θα πάρουν τα όπλα τους και θα προσπαθήσουν να χωρίσουν τις επιχειρήσεις σε βιώσιμες και μη. Μετά την απόφαση της Πειραιώς να ζητήσει άμεσα από τον επιχειρηματία Γιώργο Κούμπα 22 εκ ευρώ για δάνειο το οποίο δεν αποπληρώνεται οι τραπεζίτες θα επιδιώξουν πολλές από τις καλές εταιρίες να συγχωνευθούν προκειμένου να τρέξουν την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη και να διαχειριστούν ενεργά κάποιες εταιρίες που έχουν μεγάλα αλλά διαχειρίσιμα δάνεια.

Προτεραιότητα αυτή  την στιγμή φαίνεται να είναι οι συγχωνεύσεις στο λιανεμπόριο καθώς θεωρούν ότι οι εταιρίες ΑΒ Βασιλόπουλος και Μαρινόπουλος  μπορούν να παίξουν σημαίνοντα ρόλο.

Επί της ουσίας οι τραπεζίτες έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες όπως η καθ΄υπόδειξιν αξιοποίηση/πώληση στοιχείων του ενεργητικού και ο σχεδιασμός μιας συγχώνευσης που θα δημιουργεί  σχήματα  ανταγωνιστικά. Οι τραπεζίτες έχουν αποφασίσει να ξεχωρίζουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία. Για τις υπόλοιπες θα ακολουθήσουν το δρόμο της ρευστοποίησης, όσο «επώδυνο» και αν είναι αυτό, προκειμένου να μην ξοδεύουν πόρους που θα χρησιμοποιούνταν αλλιώς για ανάπτυξη.

Ειδικά στον κλάδο του λιανεμπορίου, ήδη από την έναρξη του 2016 το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων θα είναι ισχυρό.

Ο Ομιλος Μαρινόπουλου καταρχάς αξιοποιεί την Famar, η οποία είχε το 2014 τζίρο 455 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 430 εκατ. ευρώ το 2013, με μόνο το 28% των πωλήσεων της να αφορά την ελληνική εταιρεία ενώ το υπόλοιπο ποσοστό πωλήσεων αφορά τις αδελφές εταιρείες της μητρικής, η οποία είναι holding με έδρα το Λουξεμβούργο και ελέγχεται κατά 100% από τη Marinopoulos Holding (Cyprus) Ltd.

Ανάλογες κινήσεις που περιλαμβάνουν εξαγορές, όπως της Βερόπουλος από την ΜΕΤΡΟ, ή αναδιαρθρώσεις δανείων μαζί με είσοδο στρατηγικού επενδυτή, όπως στη Νίκας με την είσοδο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου της Chipita και στη ΜΕΒΓΑΛ με είσοδο γερμανών επενδυτών, γίνονται ήδη και θα πυκνώσουν τους επόμενους μήνες ενώ συχνά θα συνοδεύονται και από διοικητικές αλλαγές.

Αποκαλυπτική έρευνα 

Η διεθνής ελεγκτική εταιρία PwC υπολογίζει σε 464 τις ελληνικές επιχειρήσεις – ζόμπι, οι οποίες έχουν «εγκλωβίσει» 12,5 δισ.ευρώ δανείων, υπονομεύοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών και απορροφώντας πόρους από την αγορά. Η εξυγίανση αυτών  θα απελευθερώσει χώρο για να αναπτυχθούν οι υπόλοιπες εταιρείες, αναφέρει η PwC, εκτιμώντας πως κύκλος εργασιών της τάξης των 11 δισ. περίπου θα ανακατανεμηθεί στις υπόλοιπες υγιείς επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον υφιστάμενο τζίρο τους κατά 10% περίπου και δημιουργώντας παράλληλα ανάγκες για νέες επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού.

Η αναδιάρθρωση ή και η διαγραφή δανείων θα επιφέρουν ζημιές στις τράπεζες, οι οποίες όμως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους είναι έτοιμες να τις απορροφήσουν. Μεγαλύτερο πρόβλημα ενδεχομένως να προκληθεί στους προμηθευτές των εταιρειών αυτών, τους οποίους θα πρέπει να είναι έτοιμες οι τράπεζες να στηρίξουν, για να μην υπάρξουν αλυσιδωτές αρνητικές καταστάσεις.

Παρότι βραχυπρόθεσμα θα χαθούν θέσεις εργασίας, αναμένεται ότι σημαντικό μέρος αυτών θα ανακτηθεί από την αύξηση του κύκλου εργασιών των υπολοίπων και από νέες επενδύσεις.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger