Βαριές καταγγελίες για υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη σύλληψη του πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ζαφειρόπουλου με την κατηγορία της δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που καταγγέλλει ένας αγρότης από τη Θήβα ότι εμπλέκονται στο γαϊτανάκι της μίζας είναι και ο Π.Μ. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ με την υπογραφή του Γιώργου Λεβέντη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το εν λόγω πρώην στέλεχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής μετακινήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών όταν αναπληρώτρια υπουργός ήταν η Νάντια Βαλαβάνη. Ωστόσο, επειδή στους κύκλους του υπουργείου θεωρείτο ένα από τα ικανότερα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και άριστος γνώστης των υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, ο Τρύφων Αλεξιάδης τον κράτησε στο πλευρό του. Αλλωστε, ο ίδιος, ως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, χειρίστηκε την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και είχε καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία είχε συσταθεί για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Τις τελευταίες ημέρες και μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, ο Π.Μ. δεν απαντάει στις κλήσεις των συναδέλφων του (τα «Π» επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί του αλλά δεν κατέστη εφικτό), ωστόσο στο στενό περιβάλλον του, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παραπολιτικών», αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, πόσω μάλλον δικαστική. Ο αγρότης από τη Θήβα τον βάζει με τις καταγγελίες του στο κάδρο του σκανδάλου, υποστηρίζοντας ότι υποσχέθηκε να τον βοηθήσει και εκείνος με τη σειρά έδωσε χρήματα όχι στον ίδιο, αλλά σε στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να του τα μεταφέρουν. Οι διώξεις αφορούν συνολικά πέντε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, που όμως δεν συνελήφθησαν, καθώς η διαδικασία του αυτοφώρου ακολουθήθηκε μόνο για τον Γιάννη Ζαφειρόπουλο, που είχε στα χέρια του προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2011, όταν ο αγρότης σχεδίασε την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη Θήβα και δρομολόγησε τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει επιδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε -όπως είπε στους αστυνομικούς- ότι η «μηχανή» έπρεπε να «λαδωθεί», καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ζητούσαν χρήματα.

Η επένδυση θα έφτανε το 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά υπήρχαν εμπόδια, με σοβαρότερο την παλαιότερη οφειλή του αγρότη στην Εφορία, ύψους 120.000 ευρώ. Παράλληλα, για επιχείρηση που διατηρούσε στην περιοχή της Βοιωτίας τού είχε επιβληθεί πρόστιμο από το ΣΔΟΕ ύψους 7.000 ευρώ. Οι οφειλές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του και έτσι δεν μπορούσε να λάβει την επιδότηση. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών τού υπόσχονταν ότι θα έβρισκαν λύση προκειμένου να εισπράξει σε πρώτη φάση 350.000 ευρώ, αλλά… με το αζημίωτο.

Τα χρόνια περνούσαν και η επιδότηση δεν έφτανε στην τσέπη του αγρότη, κι έτσι αποφάσισε να αρχίσει τα «δωράκια» στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Χρήματα έδινε από το 2013 και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2015, όταν έφτασε στον προθάλαμο του γραφείου της Νάντιας Βαλαβάνη και έδωσε, όπως υποστηρίζει, ένα ποσό σε συνεργάτες του Π.Μ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ταρίφα ήταν 5.000 ευρώ, όπως έγινε και με τους δύο ελεγκτές του ΣΔΟΕ που είχαν βεβαιώσει το πρόστιμο στην επιχείρησή του. Εκείνοι φέρονται να του είπαν ότι θα έδιναν τη μερίδα του λέοντος από το ποσό αυτό στον προϊστάμενό τους, επίσης διακεκριμένο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Πριν από λίγες ημέρες ο συγκεκριμένος προϊστάμενος (με τα αρχικά Χ.Π.) δέχθηκε την επίσκεψη των ανδρών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που του ζήτησαν να τους ακολουθήσει και να καταθέσει για την υπόθεση.

Πιο ευνοημένος, όμως, ήταν ο Δ.Θ., ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών που είχε την ευθύνη για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ζήτησε και έλαβε από τον αγρότη 15.000 ευρώ σε τρεις δόσεις.

Στη συνέχεια, στον χορό της μίζας μπήκε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος, αφού πήρε 3.000 ευρώ για λογαριασμό του και 4.000 ευρώ για λογαριασμό της φοροτεχνικού συζύγου του, ζήτησε άλλα 3.000 ευρώ, καθώς, όπως έλεγε στον αγρότη, μπορούσε να τον βοηθήσει «με τις υψηλές διασυνδέσεις του».

Συνολικά, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, ο αγρότης έδωσε ως μίζες την τελευταία διετία περισσότερα από 30.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εισπράξει την πολυπόθητη επιδότηση. Παράλληλα, όμως, ούτε μείωσε τις οφειλές και τα πρόστιμά του στην Εφορία και το ΣΔΟΕ, παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων υπαλλήλων.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι, τώρα που το… πουλόβερ της διαφθοράς άρχισε να ξηλώνεται, θα βγουν στην επιφάνεια και άλλες περιπτώσεις πολιτών που έχουν εξαπατηθεί.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger