Το Μεξικό άρχισε σήμερα την πρώτη από τις πέντε δημόσιες συζητήσεις οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν γύρω από το ζήτημα της νομιμοποίησης της μαριχουάνας και ενδέχεται να οδηγήσουν την κυβέρνηση στο να εγκρίνει τη χρήση της ουσίας αυτής για ιατρικούς σκοπούς.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, αν και προσωπικά αντιτίθεται σε οποιουδήποτε είδους νομιμοποίηση, αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας σειράς δημόσιων συζητήσεων μερικές εβδομάδες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

«Είναι ένα θέμα που, εδώ και δεκάδες χρόνια, αγγίζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τη ζωή εκατομμυρίων Μεξικανών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ, κατά την έναρξη στην Κανκούν της πρώτης από τις δημόσιες συζητήσεις, η οποία μεταδίδεται απ' ευθείας από την τηλεόραση.

«Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με αυτοσχεδιασμούς», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, σε μια χώρα που υποφέρει από τη βία μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών.

Στις συζητήσεις αυτές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει ντόπιους και διεθνείς εμπειρογνώμονες, καθώς και απλούς μεξικανούς πολίτες.

Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης τονίζουν ότι η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας θα έκανε να μειωθούν τα έσοδα των καρτέλ των ναρκωτικών και έτσι θα μειωνόταν και η βία που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα στη χώρα.

Ο μεξικανός πρόεδρος αντιτάσσεται στο επιχείρημα αυτό, όμως υπογραμμίζει πως η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει τη νομοθεσία με βάση τα αποτελέσματα της εθνικής δημόσιας συζήτησης.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια πλειοψηφία» στην κοινή γνώμη υπέρ της ιατρικής χρήσης της μαριχουάνας, δήλωσε ο Οσόριο Τσονγκ.

Η κυβέρνηση είναι «εντελώς ανοικτή σε μέτρα που επιτρέπουν να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής» των πολιτών, πρόσθεσε.

Μια γερουσιαστής του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI), του κόμματος του προέδρου Πένια Νιέτο, έχει καταθέσει ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να επιτραπεί η εισαγωγή μαριχουάνας για ιατρική χρήση.

Τον Οκτώβριο, η Γκρέις, ένα 8χρονο κορίτσι που πάσχει από κρίσεις επιληψίας, έγινε το πρώτο πρόσωπο στο Μεξικό στο οποίο επιτράπηκε, έπειτα από δικαστική μάχη, να ακολουθήσει θεραπεία με βάση την κάνναβη, κάτι που την μετέτρεψε σε σύμβολο για πολλούς ασθενείς.

Η εθνική δημόσια συζήτηση στο Μεξικό αρχίζει τη στιγμή που η νομιμοποίηση της μαριχουάνας προχωρεί στο σύνολο της αμερικανικής ηπείρου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος υπέγραψε διάταγμα που νομιμοποιεί τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς.

Άλλες χώρες στην περιοχή, όπως η Ουρουγουάη, έχουν ήδη υιοθετήσει νομοθεσία που νομιμοποιεί τη μαριχουάνα. Η Χιλή εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει έναν παρόμοιο νόμο.

Στις ΗΠΑ, 23 Πολιτείες έχουν ήδη επιτρέψει την ιατρική χρήση της μαριχουάνας, ενώ τέσσερις άλλες Πολιτείες και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν νομιμοποιήσει την χρήση της ουσίας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger