Ιρανικό υποβρύχιο κλάσης Ghadir στοχοποίησε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman!


Την ίδια στιγμή drone πέταξε από πάνω του, τράβηξε βίντεο με τα συστήματα που διαθέτει με τον Ιρανό ναύαρχο να τονίζει ότι «μπορούσαμε να καταστρέψουμε το αεροπλανοφόρο καθώς αυτά τα drone εκτός του ότι διαθέτουν υψηλή ακρίβεια στον εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων μπορούν να κασταστρέψουν τον στόχο»!

Συγκεκριμένα το Ιράν ανακοίνωσε ότι «Υποβρύχιο κλάσης Ghadir με το εξελιγμένο σύστημα ραντάρ που διαθέτει εξετέλεσε επιτυχώς την αποστολή αναγνώρισης και φωτογράφησης του αεροπλανοφόρου με τη μικρότερη δυνατή απόσταση από αυτό».

«Σε αυτή την επιχείρηση που έλαβε χώρα την τρίτη ημέρα της άσκησης Velayat-94, drone του Ναυτικού κατάφερε να πάρει ακριβείς φωτογραφίες των συστημάτων που διαθέτει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και να τις στείλει αμέσως στην διοίκηση της άσκησης» είπε ο Ιρανός αναπληρωτής διοικητής του Ναυτικού Seyed Mahmoud Mousavi.

«Οι ασκήσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα διαρκέσουν μέχρι 1η Φεβρουαρίου σε μια περιοχή που εκτείνεται από το ανατολικό μέρος των Στενών του Ορμούζ, τη Θάλασσα του Ομάν, τον βόρειο Ινδικό Ωκεανό και βόρεια μέχρι τον 10ο παράλληλο». «Σκοπός της Velayat-94 είναι να δείξει την ικανότητα και την θέληση του Ιράν να διατηρήσει την ασφάλεια στην θάλασσα». Η κύρια άσκηση της Velayat-94 ξεκίνησε την Τετάρτη κατά μήκος των ακτών Makran και του βόρειου Ινδικού Ωκεανού.

Το αρχικό στάδιο περιελάμβανε μεταφορά στρατευμάτων και υποστήριξη τους και έγινε στις 21 Ιανουαρίου. Σε μια επίδειξη δύναμης το Ιράν αποδέσμευσε φωτογραφίες και βίντεο από τις ασκήσεις ενώ εκτόξευσε πυραύλους cruise τύπου «Nour» οι οποίοι έπληξαν στόχους στην Θάλασσα του Ομάν. Δύο πύραυλοι «Nour» εκτοξεύτηκαν από τα πολεμικά πλοία «Alborz» και «Neyzeh» στον Περσικό Κόλπο ενώ ένας τρίτος πύραυλος εκτοξεύτηκε από την ακτή.

Οι πύραυλοι «Nour» έχουν βεληνεκές 120 χλμ και χρησιμοποιούνται από τον Ιρανικό Στρατό και τους Ιρανούς Φρουρούς ενώ μπορούν να εκτοξευτούν από την επάκτιες συστοιχίες, πλοία, αεροσκάφη. Στη δεύτερη φάση της άσκησης εκτοξεύτηκαν τορπίλες κατά σκαφών και υποβρυχίων ενώ αερομεταφερόμενες μονάδες εκτέλεσαν σενάρια πόντισης ναρκών με τη χρήση ιπτάμενων μέσων καθώς και στην άρση θαλάσσιων ναρκοπεδίων στην Θάλασσα του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος και Ιρανοί πεζοναύτες με ταχύπλοα σκάφη κλάσης Shahab, Ra’d και Ashoura. Από τον Κόλπο του Άντεν όπου διεξήγαγαν αντιπειρατικές περιπολίες το αντιτορπιλικό Naqdi και τα πολεμικά πλοία Bushehr και Lavan έλαβαν μέρος στην άσκηση μαζί με τα υποβρύχια κλάσης Qadir και Tareq.

Πρόκεται για το τέταρτο «θερμό» περιστατικό μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ μετά την σύλληψη των αμερικανών πεζοναυτών, την προειδοποίηση στο USS Monterey (CG 61) κλάσης Ticonderoga να εγκαταλείψει άμεσα την περιοχή της Θάλασσας του Ομάν και την προειδοποίηση στο αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger