Την ύπαρξη κινδύνου να μας κλείσουν τα χερσαία σύνορα παραδέχθηκε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω το κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού για το 2016.

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις του Δημήτρη Καμμένου (ΑΝ.ΕΛ) και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο υπουργός ομολόγησε εκ νέου ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μας κλείσουν οι άλλες χώρες τα χερσαία σύνορα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο ότι ενδεχόμενο εξόδου από τη Σένγκεν δεν τίθεται, καθώς δεν προβλέπεται νομικά.

«Υπάρχει πρόβλημα να φύγουμε από τη Σένγκεν; Με αυτή τη λέξη και πρόταση όχι. Νομικά δεν γίνεται. Τι εννοούμε κάτω από αυτό το κινδυνολογικό; Να μας κλείσουν οι άλλες χώρες τα σύνορα. Εμείς συνορεύουμε με τα Σκόπια που είναι χώρα μη Σένγκεν. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει» υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. «Ο ένας τρόπος για να μη γίνει να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, ο άλλος να αντιμετωπιστούμε αυτή την διαχείριση κρίσης» είπε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα αναφερόμενος στο κόστος διαχείρισης του προσφυγικού ο υπουργός δήλωσε ότι εκτιμά πως για το 2016 θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει την αναθεωρημένη εκτίμηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που το υπολόγιζε στα 600 εκ ευρώ.

«Τα χρήματα που έχουμε πάρει, και δεν έχουν εκταμιευθεί όχι με δική μας ευθύνη, φτάνουν για να χτιστούν τα Κέντρα Ταυτοποίησης και να λειτουργήσουν για έξι - επτά μήνες», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις.

«Έχουμε υποβάλει καινούργιες αιτήσεις χρηματοδότησης, δυστυχώς η γραφειοκρατία βαστά πολύ καλά και στη χώρα μας και στην Ε.Ε. Δεν σας κρύβω ότι μέσα μου έχω ένα φόβο, ότι οι δυσκολίες να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες όσο περισσότερο προσπαθούν να μας ρίξουν. Για παράδειγμα νομίζω ότι αν πάει να γίνει αυτό που πρότεινε ο Βέλγος συνάδελφός μου για στρατόπεδα 400.000 προσφύγων δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να μας δώσουν λεφτά», είπε

Τέλος, ειδικά για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου για την υποδοχή των προσφύγων σημείωσε ότι έως τις 15 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα με τις διαπιστεύσεις που θα πρέπει να έχουν.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger