Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με την  γραμματεία εξοπλισμών και το  τουρκικό  υπουργείο άμυνας αποφασίστηκε η απόκτηση και τοποθέτηση χερσαίων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου CORAL, στις μικρασιατικές ακτές απέναντι από τα νησιά μας,  για λογαριασμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας!

Για πρώτη φορά η Τουρκία αποκτά  ένα ολοκληρωμένο  σύστημα ηλεκτρονικών πληροφοριών ( εντοπισμού , καταγραφής , ραδιοσυχνοτήτων)  SIGINT, καθώς και ένα σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών μεγάλης εμβέλειας , εναντίον της χώρας μας. 


Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές δυνάμεις που εδρεύουν  στα νησιά  «πρώτης γραμμής»( Χίος , Μυτιλήνη , Ρόδος, Κως, Κάρπαθος,Λήμνος, Σαμοθράκη, Καστελόριζο)    θα είναι οι κύριοι» αποδέκτες» των εκτεταμένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Τούρκοι θα μπορούν να « παρεμβάλουν « και να παρακολουθούν   τις επικοινωνίες μας ,  τις πτήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας,  αλλά και  πολιτικές πτήσεις!



Ο  χερσαίος παρεμβολέας Koral επί  κινητού οχήματος, κατασκευάσθηκε από την εταιρεία  Aselsan ,  στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στο Golbasi νοτιοδυτικά της Άγκυρας. Στο εργοστάσιο αυτό στο  Gölbaşı η τουρκική εταιρεία επιθυμεί να αναπτύξει  και να κατασκευάσει σύγχρονα ραντάρ παρατήρησης , ραντάρ επιφανείας, αλλά και  ραντάρ αεράμυνας, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου,  ηλεκτρονικά συστήματα, κεραίες ραντάρ  AESA για μονάδες  επιφανείας , για μαχητικά αεροσκάφη, για επίγεια ραντάρ,  υποσυστήματα μικροκυματικής τεχνολογίας καθώς το απαραίτητο  λογισμικό υποστήριξης των συστημάτων αυτών .

Συγκεκριμένα , σε  επιλεγμένα σημεία  επί των  μικρασιατικών ακτών θα τοποθετηθούν κινητά συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών  CORAL. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με την χρήση του συστήματος αυτού θα διαθέτει  δυνατότητα παρεμβολής και στις τρεις διαστάσεις , θάλασσα , στεριά και αέρα, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα.

Για το λόγο αυτόν η τουρκική πολεμική  Αεροπορία Διοίκηση υπέγραψε με την διεύθυνση εξοπλισμών SSM, συμφωνία για την απόκτηση  των συστημάτων  αυτών για να καλύψουν  τις ανάγκες των  τουρκικών ΕΔ.

Το σύστημα χερσαίων παρεμβολών CORAL , είναι τοποθετημένο σε  ειδικό  όχημα  8×8, το οποίο είναι εφοδιασμένο με  ραντάρ ηλεκτρονικής υποστήριξης (CORAL). Το σύστημα διαθέτει  επίσης τέσσερα ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου (CORAL ET) .

Το Σύστημα CORAL χρησιμοποιείται και για τον εντοπισμό στόχων, και την ταυτοποίηση, εναέριων , επίγειων και θαλάσσιων στόχων έχοντας εμβέλεια 100 χιλιομέτρων .

Σύμφωνα με πληροφορίες  το  πρόγραμμα έχει χωριστεί σε δύο φάσεις ώστε η τουρκική Αεροπορία  να μην στερηθεί τις υπηρεσίες και των αεροσκαφών με τα συστήματα παρεμβολών.

Η πρώτη περιλαμβάνει την απόκτηση 2-4 επιβατικών αεροσκαφών συνολικής και την ολοκλήρωση σε αυτά αλλοδαπών συστημάτων παρεμβολών ραντάρ. Η συνολική αξία της πρώτης φάσης του προγράμματος φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Σε δεύτερη φάση πιθανόν θα αγοραστούν ακόμη 4 αεροσκάφη στα οποία θα εγκατασταθεί το σύστημα παρεμβολών το οποίο θα αναπτύξει η τουρκική εταιρεία Aselsan, με βάση την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την ανάπτυξη ενός χερσαίου παρεμβολέα Koral, ο οποίος μάλιστα παρουσιάστηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στο Golbasi νοτιοδυτικά της Άγκυρας.

Το πρόγραμμα «Golge,» αφορά εκτός από την αγορά  4+4 αεροσκαφών και την τοποθέτηση  10 σταθμών εδάφους, αποστολή των οποίων θα ήταν η παρεμβολή των ραντάρ και των τηλεπικοινωνιών του αντιπάλου( Ελλάδα).

Περιττό να τονίσουμε ότι η Τουρκία αποκτά συνεχώς πλεονέκτημα στο Αιγαίο, και στους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να πράξει αυτό που » επιθυμεί». Την ίδια στιγμή  οι « εκβιαστές», συγνώμη οι  «θεσμοί»,  απαιτούν να «κόψουμε» 400, εκατομμύρια από δαπάνες στην άμυνα. Αυτό πλέον δεν είναι μόνο ύποπτο μόνο ,αλλά κάνει « μπαμ» από χιλιόμετρα μακριά. 





pentapostagma.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger