Δείτε τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, μετά τις απειλές προς την Ελλάδα για έξοδο από την συνθήκη Σένγκεν:

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΕΘΑ:

Στο πλαίσιο ανάληψης ευθύνης και ενεργότερης συνδρομής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ με την συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη (ΠΝ).

Δείτε τι αποφασίστηκε υπό το φόβο της εξόδου από την συνθήκη Σεγκεν:

Σήκωσε ψηλά τα χέρια η κυβέρνηση λόγω του κινδύνου αποβολής από την Σένγκεν. Παραχωρούνται δύο στρατόπεδα για να φιλοξενηθούν 8.000 πρόσφυγες – Μέσα σε δυο βδομάδες ο στρατός θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή των πέντε hotspots στα νησιά – Ομολογούν εμμέσως την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής

Μπροστά στο τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση αυστηρή προειδοποίηση για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της για το προσφυγικό, το Μαξίμου αποφασίζει να ενεργοποιήσει τον στρατό, ώστε να ολοκληρωθούν μέσα σε 15 μέρες όσα δεν έγιναν επί μήνες.

Η άτυπη διορία είναι η 18η Φεβρουαρίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο τα πέντε hotspots στα ελληνικά νησιά, όσο και τα δύο στρατόπεδα σε Σχιστό και Σίνδο. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί την αποτυχία της στην ακολουθούμενη πολιτική για το προσφυγικό, καθώς τους τελευταίους δώδεκα μήνες μετακινείται από το ένα αδιέξοδο στο άλλο. Τελικά, φτάνοντας στο σημείο να προειδοποιηθεί ξεκάθαρα, διά στόματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις πως θα ενεργοποιηθούν οι δικλείδες ασφαλείας της Σένγκεν και η χώρα μας θα βρεθεί έστω προσωρινά, εκτός αυτής, συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική, με την συμμετοχή επτά υπουργών, των Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και του γγ Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκου.

Εκεί, αποφασίστηκε η «αλλαγή πλεύσης» και όπως αναφέρει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου στο δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε σχεδόν 24 ώρες μετά, «κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:

1. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:
α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά
β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

2. Το  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Το απόγευμα της Κυριακής, σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να τακτοποιηθούν τα εκκρεμή ζητήματα. «Στο πλαίσιο ανάληψης ευθύνης και ενεργότερης συνδρομής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ με την συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του Αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη (ΠΝ)», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

«Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της ανακοίνωσης του Μαξίμου.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger