Επιβεβαιώνεται από πλήθος φωτογραφιών και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Twitter ότι οι Αμερικανοί κομάντος που βρίσκονται στη βόρεια Συρία συμπολεμούν στο πλευρό των Κούρδων και μάλιστα έχουν ράψει στις στολές τους τα σήματα του κουρδικού σοσιαλιστικού αντάρτικου στρατού YPG/YPJ.

Σαφώς και είναι «λεπτομέρεια» ότι έραψαν πάνω στις στολές τους τα κουρδικά σήματα. Αυτό που δεν είναι «λεπτομέρεια» είναι ότι ο Ερντογάν αποκαλεί τους Κούρδους μαχητές της Συρίας «τρομοκράτες».

Δηλαδή, σύμφωνα με το ταραγμένο μυαλό του Ερντογάν και οι Αμερικανοί στρατιώτες που φοράνε το κουρδικό αστέρι είναι και εκείνοι «τρομοκράτες». Και τι θα κάνει ο Ερντογάν τώρα; Θα βομβαρδίσει και τους Αμερικανούς «τρομοκράτες»;

Αντιλαμβάνεστε ότι το «άδειασμα» της Ουάσιγκτον στο καθεστώς της Άγκυρας είναι μεγαλειώδες.

Οι εξελίξεις περιπλέκονται διότι ο Ερντογάν σκοπεύει στα μέσα Ιουνίου να άρει την ασυλία των Κούρδων βουλευτών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης κατηγορώντας τους ως «τρομοκράτες». Ο Ερντογάν θέλει να βάλει τους Κούρδους βουλευτές φυλακή.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους έχουν προειδοποιήσει ότι εάν ο Ερντογάν φυλακίσει τους βουλευτές τους θα ακολουθήσει γενικευμένη ανάφλεξη στην Τουρκία.

Προς το παρόν η κουρδική εξέγερση είναι περιορισμένη μόνο στα νοτιοανατολικά και όχι παντού, αλλά στις περιοχές που συνορεύουν με τη Συρία.

Όμως, λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, το 1/3 των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης και το 1/4 της Σμύρνης είναι σήμερα Κούρδοι.

Μια γενικευμένη κουρδική εξέγερση θα απλωνόταν λοιπόν σε όλη την Τουρκία λόγω της εκτεταμένης κουρδικής διασποράς.

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Κούρδοι αντάρτες του PKK, Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, βρίσκονται στον Πόντο και προσπαθούν να πείσουν τους Ελληνόφωνους μουσουλμάνους, τους Αρμένιους και τους Λαζούς να εξεγερθούν και εκείνοι.

Ο Πόντος, λόγω της γενοκτονίας των χριστιανών Ελλήνων πριν 100 χρόνια, δεν έχει πλέον την πληθυσμιακή ισχύ για μια ελληνική εξέγερση, ωστόσο, οι περίπου 2.000.000 Ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι του Πόντου, που επισήμως θεωρούνται Τούρκοι, «ζυμώνονται» στενά από τους Κούρδους για να πειστούν να ξεσηκωθούν.

Να σημειωθεί ότι σε πολλά ορεινά χωριά του Πόντου η μόνη γλώσσα που ομιλείται ακόμα και σήμερα είναι η ελληνική, τα τουρκικά επιβάλλονται και διδάσκονται όταν τα παιδιά πάνε σχολείο.

Λόγω όμως της προηγούμενης γενοκτονίας θεωρείται από πολλούς απίθανο οι ελληνόφωνοι να ξεσηκωθούν, εκτός εάν ενταχθούν στις γραμμές του PKK, όπως συμβαίνει με τους Ασσύριους και άλλες μειονότητες.

Μια γενικευμένη εξέγερση των μειονοτήτων στην Τουρκία, με αιχμή του δόρατος τους Κούρδους, δεν θα αποσκοπεί στον διαμελισμό αλλά στην ομοσπονδιοποίηση της Τουρκίας. Εξάλλου οι Κούρδοι έχουν διακηρύξει ότι επιθυμούν ομοσπονδία και όχι διχοτόμηση και έχουν καλέσει και τους υπολοίπους κατοίκους της Τουρκίας να υποστηρίξουν να γίνει η χώρα ομοσπονδία.

Το μεγάλο στοίχημα σε ένα τέτοιο αίτημα θα παιχτεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι Αλεβίτες, που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της Τουρκίας και ενώ θεωρούνται παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ στην πραγματικότητα αποτελούν εντελώς άλλη θρησκεία, με ρίζες πλατωνικές και γνωστικές.

Το καθεστώς της Άγκυρας θεωρεί το κουρδικό αίτημα για ομοσπονδία διχοτόμηση ή ακόμα και διαμελισμό της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διαλύσει την Τουρκία.

Οι σχεδιασμοί Ερντογάν ρίχνουν μπαρούτι στη φωτιά αλλά είναι και μονόδρομος για εκείνον και το νεο-οθωμανικό όραμά του. Ο άνθρωπος που ανέλαβε την αποστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αναβιώσει το χαλιφάτο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τον διαμελισμό της ίδιας της χώρας του. Ο Ερντογάν φαίνεται να πέφτει ο ίδιος στον λάκκο που έσκαψε για άλλους στη Συρία και τα δισεκατομμύρια δολάρια της Σαουδικής Αραβίας δεν φαίνονται ικανά να σώσουν ούτε εκείνον, ούτε τη Σαουδική Αραβία.

Έχοντας καταφέρει να μην έχει φιλικές σχέσεις με ούτε ένα έθνος που συνορεύει, προσπαθεί να κάνει «εξαγωγή» της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία, στην Κριμαία υποδαυλίζοντας ταταρική εξέγερση και σε συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία προσπαθούν να ενισχύσουν το Ισλαμικό Κράτος στον Καύκασο.

Η Ρωσία γνωρίζει ακριβώς τις φωτιές που θέλει να τις ανάψει ο Ερντογάν, σε Κριμαία και Καύκασο, και είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ερντογάν νομίζει ότι ο άξονας που έχει σχηματίσει με Βερολίνο, Κίεβο και Ριάντ θα τον υποστηρίξει, όμως το Βερολίνο έχει όριο στις μαγκιές του προς την Ουάσιγκτον, ενώ το Κίεβο δεν θα διακινδυνεύσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ για χάρη του σουλτάνου.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να είναι εκτός της αναταραχής και καλά κάνει. Δεν αποκλείεται όμως ο Ερντογάν να προσπαθήσει να μας εμπλέξει.

Στρατιωτικά θα ήταν ανόητο να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, διότι θα είναι ένα μέτωπο εντός ΝΑΤΟ και με τόσα άλλα μέτωπα ανοιχτά θα τον έβγαζε εντελώς στη σέντρα. Θα αποδείκνυε ότι ο άνθρωπος χρήζει διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης. Επίσης, η απόλυτη συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ δεν ευνοεί την Τουρκία σε καμία τέτοια ενέργεια.

Θα μπορούσε όμως ο Ερντογάν να καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες, εξάλλου το «δουλεύει» αυτό και όλο μας «προϊδεάζει», και να αρχίσει να «αδειάζει» στα νησιά μας εκ νέου χιλιάδες προσφύγων προσδοκώντας και σε κάποια προβοκάτσια που θα «ενοχοποιούσε» την Ελλάδα και στα μάτια όλου του μουσουλμανικού κόσμου.

Εάν μάλιστα στην Τουρκία ξεσπάσει γενικευμένη εσωτερική σύγκρουση, τότε είναι πιθανό να έχουμε προσφυγικές ροές και μέσα από την ίδια την Τουρκία, από κουρδικούς και αλεβίτικους πληθυσμούς που θα θεωρηθούν εχθροί του τουρκικού κράτους.

Οι εξελίξεις είναι ρευστές, η ελληνική διπλωματία οφείλει να εξαντλήσει την ευφυΐα της -και ήδη το κάνει- και στο σκηνικό που διαμορφώνεται ίσως θα έπρεπε όλοι μας να αφήσουμε για λίγο τα μνημόνια, εξάλλου ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια το ποια θα είναι η κατάληξή τους κι εάν τελικά η Ελλάδα θα χρειαστεί να τα εφαρμόσει όπως απαιτούνται, και να εστιάσουμε στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την ισχύ να τιμωρήσουν παραδειγματικά όποιον απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία. Αλλά ο σκοπός είναι να μην φτάσουμε μέχρι εκεί…

Δημοσίευση σχολίου

Blogger