O Βλαντιμίρ Πούτιν φτάνει στην Αθήνα στις τρεις και μισή το μεσημέρι. Το προγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόποη Παυλόπουλο αλλά και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, θα συνοδεύεται από έξι υπουργούς αλλά και τους επικεφαλής της Gazprom και της Rosnef οι οποίοι ξεχωρίζουν ανάμεσα στους δεκάδες επιχειρηματίες που θα βρεθούν με στην Αθήνα.

Μπορεί ως κύρια προτεραιoτητά του να είναι η επίσκεψη στο Άγιο Όρος όμως θα κάνει και δουλειές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται να υπογραφούν 8 μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες ενώ συνάμα, επί τάπητος, τίθενται και οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία που έχουν πληγεί από το ευρωπαϊκό εμπάργκο.

Οι Ρώσοι ωστόσο φέρνουν στις αποσκευές του και δυο προτάσεις επιχειρηματικού αλλά και γεωστρατηγικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές. Αυτές αφορούν τόσο στον ΟΛΘ που θα δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία για ένα λιμάνι στη Μεσόγειο, όσο όμως και στην απόκτηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και της Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρόμων, που θα ολοκληρώσει το πακέτο της πρότασης για τις μεταφορές.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger